wyz
Alina: wyznacz rzut prostokątny punktu P(3,1) na prostą l:x=2y−15=0
13 paź 13:00
Alina: pomocy
13 paź 13:07
sara:

l: y= 0,5x+7,5 wsp. kier. a
l= 0,5
| | 1 | |
P∊p i p⊥l to p: y= − |
| (x−xP)+yP =........... |
| | al | |
rozwiąż układ równań prostych l i p i otrzymasz współrzędne punktu P
1(x,y)= P(....,....)
13 paź 13:17
Alina: kurcze nie czaje
13 paź 13:25
sara:
Czego "nie czaisz" ?
13 paź 13:26
sara:
| | 1 | | 15 | |
l: x=2y−15 ⇒ 2y= x+15 ⇒ y= |
| x + |
| ⇒ l: y= 0,5x+7,5 |
| | 2 | | 2 | |
czaisz?
13 paź 13:28
Alina:
czy układ równań będzie wyglądał tak
y=−0,5(x−3)+1=0
y=0,5x+7,5=0
13 paź 13:29
Alina: y=0,5x+7,5
y=0,5x−0,5
13 paź 13:32
Janek191:
Trzeba znaleźć równanie prostej prostopadłej do danej prostej , a następnie ich punkt
wspólny,który jest rzutem prostokątnym punktu P =(3; 1) na daną prostą.
13 paź 13:33
sara:

prosta p jest prostopadła do prostej l i przechodzi przez punkt P
zatem prosta p ma równanie ( zobacz w tablicach wzorów )
p: y= a( x−x
Po)+y
Po
| | 1 | |
wsp . a prostej p jest równy a= − |
| = −2 |
| | al | |
p: y= −2(x−3)+1) ⇒ y= −2x+7
i układ:
y= −2x+7
y= 0,5x+7,5
teraz dokończ
13 paź 13:34
Janek191: @Alina
Nie − mają być proste prostopadłe, a nie równoległe
13 paź 13:35
Alina: y=0,5x+7,5
y=−2x+7
13 paź 13:35
sara:
No i
Janek191 już się "wcina"
13 paź 13:35
Alina: wyszło mi 1/5 i 6 3/5
13 paź 13:38
sara:
wrrrr ...
13 paź 13:38
sara:
Mnie wyszedł:
Zaraz
Janek191 ......... potwierdzi , bo bardzo się "pali" do rozwiązania
13 paź 13:40
sara:
Zobacz na moim rys) P1 (−x, +y) ∊II ćw
13 paź 13:41
Janek191:
Wcale się nie " palę "
13 paź 13:41
sara:
13 paź 13:41
Alina: dziękuje saro za cierpliwość i pomoc
13 paź 13:42
sara:
13 paź 13:43