rozwiazanie
dawer: Wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= −3x
2+2x+1 w przedziale <−1;1>.
prosze rozwiazanie
Prosze pomozcie mi
13 paź 12:32
13 paź 12:35
dawer: nie umiem

!
13 paź 12:39
13 paź 12:40
Kaja: | | −b | | −2 | | 1 | |
liczymy współrzędną x wierzchołka xw= |
| = |
| = |
| ∊<−1;1> |
| | 2a | | −6 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | | 4 | |
f(13)=−3* |
| + |
| +1= |
| |
| | 9 | | 3 | | 3 | |
f(−1)=−3−2+1=−4
f(1)=0
13 paź 12:42
dawer: Kaja prosze rozwiazanie caly zadanie prosze
13 paź 12:49
bezendu:
Eta podała Ci link, może spójrz w niego ?
13 paź 12:50
sara:

?
13 paź 12:53
dawer: nie umiem bo chce wiedziec dokladnie obliczanie
13 paź 12:53
Kaja: dawer to jest całe rozwiązanie. najmniejsza wartość to f
min=−4, a największa to
| | 4 | |
fmax= |
| . wszystko wyliczone. |
| | 3 | |
13 paź 12:54
dawer: aha
13 paź 12:57