Plis tylko sprawdź:
hej może mi to ktoś sprawdzić byłabym wdzięczna
1.y=(|x|-6)(4x
2+4x+1) / √
5-x*(x
2-3x-4)
=\ - nierówna się
z.5-x>0
-x>-5
x<5
i
x
2-3x-4=\ 0
x
2-3x=\4
x(x-3)=\4
x=\4 i x=\7
D=(5,+nieskończoność)\{7}
0=(|x|-6)(4x
2+4x+1)
|x|-6=0
|x|=6 <=>x=6 i x=-6
i
4x
2+4x+1=0
4x
2+4x=-1
x(4x+4)=-1
x=-1 i 4x+4=-1,4x=-5,x=-1,5
Mz- x=6
2.y=(x
2-5)(x
2-1) / √
|x|-2*√
3-|x+1|
z.|x|-2>0
|x|>2 <=> x>2 lub x<-2
i
3-|x+1|>0
x+1<3
x<2
D=(-nieskończoność,-2)
0=(x
2-5)(x
2-1)
0=(x
2-5)
0=x
2-5
5=|x| <=>x=5 lub x=-5
i
0=(x
2-1)
0=x
2-1
1=|x|
2 <=> x=1 lub x=-1
mz- x=-5
z góry dzięki za pomoc
14 sty 17:21
Plis tylko sprawdź:
mam obliczyc dziedzine i miejsce zerowe proszę Was o pomoc
14 sty 19:01
sq:
x(x-3)=4
4x2+4x=-1
... zleeee
sprawdz sobie czy to co otrzymalas za wynik zgadza sie z rownianiem
x(x-3)=4
x=4 i x=7
7(7-3)=4
7*(4)=4
28=4
tak miejsca zerowe mozesz otrzymac tylko jesli wyraznie rowna sie 0
bo aby ilocz dwoch liczb rownal sie 0 jedna z nich musi sie rownac 0
dla kazdej innej liczby w ten sposob rozwiazania nie obliczysz
np
x(x-3)=0 wtedy albo x=0 albo x-3=0
14 sty 19:23
Plis tylko sprawdź:
x(x-3)=\4 no ale to ma sie nie rownać
14 sty 19:46
Jakub:
Pierwszy przykład.
Jak liczysz dziedzinę to z √
5-x sobie dobrze poradziłaś ale
x
2-3x-4=\0 to źle zrobiłaś. Zobacz na stronę
62 i podobnie znajdź rozwiązania. Miejsca zerowe podobnie. |x|-6=0 dobrze zrobiłaś ale 4x
2+4x+1=0 już źle. Rób z tych wzorów
54
Drugi przykład
|x|-2>0 zrobiłaś dobrze wynik (-∞,-2)u(2,∞)
3-|x+1|>0
-|x+1|>-3 /*(-1)
|x+1|<3
x+1<3 i x+1>-3
x<2 i x>-4
x należy do (-4,2)
część wspólna z (-∞,-2)u(2,∞) to (-4,-2) i to jest dziedzina
licznik równa się zero dla √
5, -√
5, 1, -1 (zapomniałaś spierwiastkować 5

!)
po uwzględnieniu dziedziny czyli (-4,2) miejsca zerowe to -√
5,1,-2
14 sty 19:53
Jakub:
napiszę jeszcze raz
x
2-3x-4\= 0 nie możesz robić w ten sposób że 4 przenosisz na prawo.
Tak się to nie robi. Korzystaj ze wzorów
54 Jak jeszcze nie brałaś tych wzorów to napisz.
14 sty 19:55
Plis tylko sprawdź:
no właśnie pierwszy raz widzę takie wzory w zeszycie mam tak robione jak napisałam
14 sty 21:40
Jakub:
a możesz dać jakiś przykład z zeszytu podobny do x2-3x-4\=0
14 sty 22:43
Gość:
jak sie robi przekształcenie funkcji jesli mam we wzorze np.[(x-1)2]
27 sty 11:53