Prosta o równaniu y=3tg30stopnix tworzy z prostą o równaniu y=0 kąt ostry o mier
kamczatka: Prosta o równaniu y=3tg30stopnix tworzy z prostą o równaniu y=0 kąt ostry o mierze:
Rozwiązanie:
ale nie rozumiem tego zadania mógłby ktoś wytłumaczyć ?
12 paź 22:20
12 paź 22:23
Basia:
y =
ax
y =
3tg30x
tgα=a ⇒ tgα =
√3 ⇒ α = 60
12 paź 22:25
Antek: I jeszce do wiadomosci . Prosta o rownaniu y=0 pokrywa sie z osia OX
12 paź 22:27
Antek: Zadajesz tyle zadan. Wiec czasami podziekuj za odpowiedzi
12 paź 22:30
kamczatka: dzięki.
13 paź 10:25