nierównośż z wartością bezwzględną
mata: pomóżcie
l−x−2xl≤2−x
12 paź 17:14
wredulus_pospolitus:
|−x−2x| = |−3x|
i rozdziel na dwa przypadki
12 paź 17:17
mata: chyba nie rozumiem
12 paź 17:19
Bogdan:
|−3x| = |3x| = 3|x|
Dwa przypadki: dla x< 0, dla x≥0:
12 paź 17:42
HELP: zgubiłam− powinno być l−x2−2xl≤2−x
12 paź 17:53
12 paź 17:57
HELP: nie rozumiem tego
12 paź 18:01
Bogdan:

|−x
2 − 2x| = |−x(x + 2)| = |x(x + 2)|, x
1 = 0, x
2 = 2
Rozpatrujemy 3 przypadki:
1) dla x≤0: x
2 + 2x ≤ 2 − x
2) dla x∊(0, 2): −x
2 − 2x ≤ 2 − x
3) dla x≥2: x
2 + 2x ≤ 2 − x
12 paź 18:11
pigor: ... rozwiąż nierówność
l−x2−2xl ≤2−x .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
bardzo ładnie rozwiązuje sie z pomocą wykresów L−ewej i P−rawej strony;
, a ponieważ przecinają się w x=1 i x=2 łatwo odczytać, że
wykres L−ewej strony ≤ , czyli poniżej lub na wykresie) P−rawej ⇔
−1≤ x ≤1, a więc przedział
x∊[−1;1 jest rozwiązaniem danej nierówności. ...
12 paź 18:37
HELP: | | −3−√17 | | −3+√17 | |
mnie wyszło zupełnie coś innego |
| i |
| |
| | 2 | | 2 | |
dlaczego?
12 paź 18:42
HELP: dlaczego?
12 paź 19:28
pigor: ...no tak , przepraszam, masz rację; ja niestety rysowałem nie
to równanie, bo rysowałem sobie parabolę y= x2−2x zamiast y=x2+2x ;
przepraszam jeszcze raz,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a rozwiązanie analityczne, mogłoby wyglądać np. tak :
l−x2−2xl ≤ 2−x ⇔ |x2+2x| ≤ 2−x i 2−x ≥0 ⇔ x−2 ≤ x2+2x ≤ 2−x i x ≤ 2 ⇒
⇒ x2+x+2 ≥0 i x2+3x−2≤ 0 ⇔ x∊R i −12(3+√17)≤ x ≤ 12(−3+√17< 2 ⇔
⇔ x∊<−12(3+√17) ; 12(−3+√17>
13 paź 17:01