Rozwiąż równanie:
tomko: x−log5=xlog5+2log2−log(1+2x)
11 paź 20:46
Basia: na pewno to jest dobrze przepisane ?
11 paź 21:13
tomko: Tak dobrze
11 paź 21:24
Mila:
Odp.
x=2?
11 paź 21:28
tomko: to ty się pytasz gdzie rozwiązanie i w ogóle jak to mam zakumać jak tylko odpowiedz dajecie nie
stać mnie na korepetycje dla tego jestem tu nie!
11 paź 21:31
Basia:
x − xlog5 = log5+log2
2−log(1+2
x)
x(1−log5) = log(5*4) − log(1+2
x)
x(log10−log5) = log(2*10) − log(1+2
x)
x*log2 = log20 − log(1+2
x)
log2
x + log(1+2
x) = log20
log[2
x(1+2
x)] = log20
2
x(1+2
x) = 20
(2
x)
2 + 2
x − 20 = 0
t = 2
x
t>0
t
2+t−20 = 0
Δ = 1−4*1*(−20) = 81
| | −1−9 | |
t1 = |
| = −5 < 0 odpada |
| | 2 | |
2
x = 4
x = 2
11 paź 21:37
Basia: żałuję, że rozwiązałam to zadanie
jesteś niegrzeczny i zachowujesz się niekulturalnie
Mila chciała wiedzieć czy masz odpowiedź i czy jest taka jak myśli,
a Ty odzywasz się do niej po chamsku
przyjmij do wiadomości, że tutaj
nikt nie ma obowiązku nikomu pomagać
11 paź 21:41
tomko: sorry basia poniosło mnie nie chciałem a zbędne komentarze chyba nie na miejscu bi ich nie
dotyczy.
11 paź 21:49
Mila:
Ponadto zadałam pytanie, aby nie sprawdzać swoich obliczeń przed wpisem rozwiązania.
Więcej pokory młody człowieku.
11 paź 21:54
tomko: a skąd mógł bym znać odpowiedz mila
11 paź 21:57
Basia: zwykle w podręcznikach i zbiorach zadań są odpowiedzi
11 paź 22:00
tomko: ja takowych nie mam gdyż studiuję i dostałem tylko kartkę z zadaniami
11 paź 22:02
Basia: no i tak trzeba było od razu odpowiedzieć
11 paź 22:03
tomko: ok nie spinajmy się
11 paź 22:08
11 paź 22:09
Basia:
Witaj
Milu, zgadzam się całkowicie; bardzo sympatyczny
11 paź 22:31