xfhdx
Olga: Wykaż,że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności a>b>c>0,to b
2 +ac < b(a+c)
Jak zacząć ?
11 paź 18:38
Piotr 10: b2+ac < ba+bc
b2−ba < bc − ac
b(b−a) < c(b−a)
Wiemy, że a>b
Czyli jak podzielimy przez (b−a) znak się zmieni oraz b−a≠0
b>c⇒ Z założenia
c.n.u
11 paź 18:41
Piotr 10: Komentarz jeszcze: Wykonując ciąg równoważnych przekształceń doszedłem do wniosku, że
nierówność końcowa jest prawdziwa, a więc nierówność wyjściowa też musi być spełniona
11 paź 18:43
Piotr 10: b(b−a) < c(b−a)
(b−a)(b−c) <0
b−a <0 ⋀ b−c>0
b<a ⋀ b>c
To jest prawdziwe. Wiemy to z założenia
lub
b−a>0 ⋀ b−c <0
b>a ⋀ b< c
To jest fałszywe.
Lepiej tak to zrobić. Bo gdy podzielimy przez b−a to może być sytuacja gdy nie będziemy
zmieniali znaku
11 paź 18:46
Mila:
Z zał. wynika między innymi, że
a−b>0 i b−c>0
Przekształcamy nierówność:
b2+ac−ab−bc<0⇔
L=(b2−bc)+(ac−ab)=
=b(b−c)+a(c−b)=b*(b−c)−a*(b−c)=(b−c)*(b−a)<0 bo b−c>0 z zał. i (b−a)<0 z zał.
Nierówność
b2 +ac < b(a+c) jest spełniona dla a>b>c>0 i a,b,c∊R
11 paź 18:48
Piotr 10: Mila a mój sposób ok?
11 paź 18:49
Olga: Mozesz mi napisac jak powinno wyglądać prawidłowe rozwiązanie od początku do końca? Bo już się
pogubiłam. Bardzo proszę, będę wdzięczna
11 paź 18:50
Piotr 10: Post 18:41 trzy pierwsze linijki, potem post 18:46 cały
11 paź 18:52
Mila:
Piotrze, jeżeli masz iloczyn (b−a)*(b−c) to znasz jego znak na podstawie założeń i nie trzeba
dzielić, a Ty chcesz udowodnić, że założenia są prawdziwe.
11 paź 18:57
pigor: ..., wykaż, że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności
a>b>c>0,to b2+ac< b(a+c). no to może jeszcze dla . ...

mojej
np. tak :
a>b>c ⇔ a>b i b>c ⇔ b−a<0 i b−c >0 ⇒ (b−a)(b−c) <0 ⇔
⇔ b
2−bc−ab+ac <0 ⇔ b
2+ac < ab+bc ⇔
b2+ac < b(a+c) c.n.w. ...
11 paź 19:00
11 paź 20:24