d.t
majka: wykaż,że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności a>b>>c>0,to a2−ac<b(a+c)
7 lis 15:05
majka: proszę
8 lis 20:15
majka: proszę chociaż o podpowiedź.
8 lis 20:49
camus: Zauważ, że a2 > a*b, a2 >a*c i a2>b*c. Wtedy, 3*a2 > ab+ac+bc (pododawano tutaj elementy).
Dzieląc równanie przez −3 otrzymujesz (*)a2<(−ab−ac−bc)/3. Teraz, wyrażenie a2−ac<b(a+c)
przedstawiasz jako a2−ab−ac−bc<0. Ograniczasz sobie od góry lewą stronę, przez podstawienie
za a2 (*), po czym dodajesz ułamek i otrzymujesz prawą stronę równą −4/3 (ab+ac+bc), co z
kolei jest ujemne, gdyż a,b,c są dodatnie. Otrzymujemy L<P<), co kończy dowód.
9 lis 11:02
AC:
camus udowodniłeś coś co nie jest prawdziwe
Zobacz przykład:
a=10 b=2 c=1 spełniają warunki zadania
i teraz
10
2 − 10*1 < 2(10+1)
100−10 < 2*11
90 < 22 co jest bzdurą totalną.
Gratuluję
14 lis 09:28
Olga: Wykaż,że jeśli liczby rzeczywiste spełniają nierówności a>b>c>0,to b
2 +ac < b(a+c)
Jak zacząć ?
11 paź 18:27
PW: Dla Olgi. Oznaczmy
b=c+x, x>0 i a=c+y, y>x>0
Teza jest równoważna następującej:
(1) (c+x)2+(c+y)c < (c+x)(2c+y)
(2) c2+2cx+x2+c2+cy < 2c2+cy+2cx+xy
(3) x2 < xy,
co jest prawdą wobec założenia y>x>0. Równoważność nierówności (1), (2) i (3) kończy dowód.
11 paź 20:15