wielomiany
minnie: Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 2, a reszta z dzielenia tego
wielomianu przez dwumian x−1 wynosi 4. Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez (x+1)(x−1)
wynos
11 paź 14:28
bezendu:
R(x)=x+3
11 paź 14:31
minnie: mógłby ktoś mi powiedzieć jak to wyliczyć?
11 paź 14:54
11 paź 14:57
Mila:
W(x)=Q(x)*(x+1)*(x−1)+R(x), gdzie R(x) jest wielomianem co najwyżej stopnia 1.
R(x)=ax+b
R(−1)=2
R(1)=4
a*(−1)+b=2
a*1+b=4 stąd :
2b=6
b=3 i a=1
R(x)=x+3
11 paź 15:07