analiza
PuRXUTM: Pokazać że arc tg (1/2) + arc tg (1/3)=arc tg (1)
10 paź 20:53
Mila: To już chyba Trivial Ci pomagał?
10 paź 22:48
PuRXUTM: ten przykładu nie
10 paź 22:57
Trivial: Jak to nie...
10 paź 23:15
10 paź 23:16
Mila:
Mam inny sposób
Najpierw zależności z tablic:
| | 2 | | 3 | | π | |
arccos |
| +arccos |
| = |
| |
| | √5 | | √10 | | 4 | |
L=α+β
| | 2 | | 3 | | π | |
cos(arccos |
| +arccos |
| )=cos( |
| ) |
| | √5 | | √10 | | 4 | |
L=cosα cosβ−sinα sinβ
z jedynki tryg.
| | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | |
L= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | √5 | | √10 | | √5 | | √10 | |
| | 6 | | 1 | | 5√50 | | 5*5√2 | | √2 | |
L= |
| − |
| = |
| = |
| = |
| =P |
| | √50 | | √50 | | 50 | | 50 | | 2 | |
10 paź 23:27
Trivial:
Mila, tak nie można. Musisz jakoś sprawdzić, czy lewa strona jest z przedziału
(−π2,π2) (albo jakiegoś przedziału w nim zawartego).
10 paź 23:47
Mila:
Tak, kolego Purxtum.. przeczytaj uwagę Triviala.
11 paź 00:13
Mila: i Uzupełnij.
11 paź 15:59
AS:
arctg(1/2) + arctg(1/3) = arctg(1)
Oznaczam
α = arctg(1/2) => tg(α) = 1/2
β = arctg(1/3) => tg(β) = 1/3
| | tg(α) + tg(β) | | 1/2 + 1/3 | |
tg(α + β) = |
| = |
| = 1 |
| | 1 − tg(α)*tg(β) | | 1 − 1/2*1/3 | |
α + β = arctg(1) c.n.w lub jak kto woli q.e.d
11 paź 16:50
Trivial:
AS, też zapomniałeś o odpowiednim założeniu.
Żeby dowieść, że x = arctg(y) nie wystarczy pokazać, że y = tgx.
11 paź 17:06
bezendu: Trivial czy Ty nie studiujesz matematyki?
11 paź 17:13
Trivial: Nie?
11 paź 17:14
bezendu: Myślałem, że oprócz informatyki studiujesz matematykę.
11 paź 17:17
Trivial: Nie.

Po prostu okazało się, że kierunek który wybrałem jest matematycznie intensywny.
11 paź 17:18