znajdź pierwiastki wielomianu
pucka: Jeśli wiadomo, że liczby −1, √3 i −√2 są pierwiastkami równania x6 − 6x4 + 11x2 − 6 = 0,
podaj jego pozostałe pierwiastki.
Z tego co wiem, to trzeba podzielić ten wielomian przez każdy dwumian, tylko, że każdy kolejny
trzeba dzielić przez wynik poprzedniego. Błagam o pomoc!
10 paź 18:50
52: Znasz schemat Hornera ? Jeśli znasz to dziel po kolei przez te pierwiastki aż zostanie ci
ostateczna postać i później jak próbuj to rozpisać, innych pomysłów w tej chwili nie mam,
chyba że zapisać ta pierwiastki jako (x+1)(x−√3)(x+√2)= i tutaj wymnożysz i będzie miał
wielomian 3stopnia i ten 6stopnia dzielisz przez ten i rozwiązujesz na to samo wyjdzie,
obojętnie która metoda.
10 paź 19:04
Vax: Zauważ, że x0 jest pierwiastkiem W(x) wtedy i tylko wtedy, gdy −x0 jest pierwiastkiem W(x),
stąd pozostałe pierwiastki to 1,−√3 , √2
10 paź 19:20
ZKS:
x6 − 6x4 + 11x2 − 6 = 0
Jak widzimy jest to równanie podwójne więc
x2 = t ≥ 0
t3 − 6t2 + 11t − 6 = 0
I skoro
x1 = −1 to x12 = t1 = 1
x2 = √3 to x22 = t2 = 3
x3 = −√2 to x32 = t3 = 2
(t − 1)(t − 3)(t − 2) = 0
(x2 − 1)(x2 − 3)(x2 − 2) = 0.
10 paź 19:26
pucka: nie znam żadnego schematu Hornera. Wytłumaczono mi tylko, że mam to podzielić trzy razy, tylko,
ze zawsze wykonywałam dzielenie kiedy wielomiany były stopnia np. 3, 2, 1 i 0. a nie 6, 4, 2,
i 0.
10 paź 20:04
10 paź 20:50
PW: @pucka : Źle Ci wytłumaczono. Najgorszy sposób rozwiązywania zadań to stosowanie utartych
schematów. Po co się tak napracować? To było zadanie na inteligencję − wszystkie potęgi
zmiennej x są parzyste, więc to co napisał Vax.
11 paź 18:38