matematykaszkolna.pl
Analiza matematyczna PuRXUTM: hej emotka Mam sporo zadań na jutro za które nie wiem jak się zabrać. Liczę na waszą pomoc. Czy iloczyn dwóch funkcji rosnących jest rosnący (raczej nie chodzi o napisanie tak/nie tylko trzeba to zbadać emotka )
10 paź 16:02
PuRXUTM: up
10 paź 17:16
Trivial: Zacznij badać?
10 paź 17:17
PuRXUTM: heh, wiedziałem Trivial że z Tobą to będę miał ciężko.... emotka Więc jeszcze raz przypomnę... to były moje pierwsze ćwiczenia z analizy przerobiliśmy parę zadań, a 14 gościu dał do domu, nie mam pojęcia jak to się robi, i serio nie piszę tu tylko dlatego żeby ktoś mi rozwiązał zadanie a ja bezmyślnie przepisał, tylko chce się tego nauczyć emotka
10 paź 17:22
PuRXUTM: x1,x2∊Df x1,x2∊Dg gdzie g i f to te funkcje rosnące czyli x1<x2 ⇒ f(x1)<f(x2) i x1<x2 ⇒ g(x1)<g(x2) f(x1)*g(x1) ...... f(x2)*g(x2) co dalej ?
10 paź 17:30
Trivial: Oj, to zadanko na kontrprzykład. Weź np. f(x) = g(x) = x i zobacz co się dzieje dla x < 0. emotka
10 paź 17:34
PuRXUTM: chodzi o to że dla x∊(;0) f*g będzie funkcją malejącą, a dla x∊[0;) rosnącą
10 paź 17:41
Trivial: Tak.
10 paź 17:46
PuRXUTM: czyli co, wychodzi że nie jest rosnąca tak ? tylko jak mam to wykazać ?
10 paź 20:18
Trivial: Wystarczy znaleźć jeden kontrprzykład, żeby obalić twierdzenie. Znalazłeś przykład dla którego twierdzenie "rosnąca*rosnąca = rosnąca" nie zachodzi − tym samym dowiodłeś jego nieprawdziwości. emotka
10 paź 20:21
PuRXUTM: ok. dzięki wielkie za pomoc emotka jeszcze wytłumacz mi jedno https://matematykaszkolna.pl/forum/214615.html dlaczego użyłeś u do oznaczenia x w pierwszej funkcji i jednocześnie u=g(x)
10 paź 20:34
Trivial: Żeby się iksy nie myliły. emotka Możesz sobie wybrać inną literkę, jeśli nie lubisz 'u'.
10 paź 21:29
PuRXUTM: ale dlaczego jeśli wprowadziłeś za x, u w pierwszym równaniu to później za g(x) też wprowadziłeś u ? nie ma tu kolizji oznaczeń
10 paź 21:32
Trivial: Ma być funkcja h(x) = f(g(x)). Możemy zamienić w funkcji f nazwę parametru z x na u. Wyjście funkcji g(x) jest wejściem funkcji f(u), zatem u = g(x).
10 paź 21:39
PuRXUTM: a no coś czaje, ale słabo....
10 paź 21:46
Trivial: To raczej zadanie na myślenie niż na liczenie. emotka
10 paź 22:00