Analiza matematyczna
PuRXUTM: hej

Mam sporo zadań na jutro za które nie wiem jak się zabrać. Liczę na waszą pomoc.
Czy iloczyn dwóch funkcji rosnących jest rosnący

(raczej nie chodzi o napisanie tak/nie
tylko trzeba to zbadać

)
10 paź 16:02
PuRXUTM: up
10 paź 17:16
Trivial: Zacznij badać?
10 paź 17:17
PuRXUTM: heh, wiedziałem Trivial że z Tobą to będę miał ciężko....

Więc jeszcze raz przypomnę... to
były moje pierwsze ćwiczenia z analizy przerobiliśmy parę zadań, a 14 gościu dał do domu, nie
mam pojęcia jak to się robi, i serio nie piszę tu tylko dlatego żeby ktoś mi rozwiązał zadanie
a ja bezmyślnie przepisał, tylko chce się tego nauczyć
10 paź 17:22
PuRXUTM: x1,x2∊Df x1,x2∊Dg gdzie g i f to te funkcje rosnące czyli
x1<x2 ⇒ f(x1)<f(x2) i x1<x2 ⇒ g(x1)<g(x2)
f(x1)*g(x1) ...... f(x2)*g(x2)
co dalej ?
10 paź 17:30
Trivial:
Oj, to zadanko na kontrprzykład.
Weź np. f(x) = g(x) = x i zobacz co się dzieje dla x < 0.
10 paź 17:34
PuRXUTM: chodzi o to że dla x∊(
∞;0) f*g będzie funkcją malejącą, a dla x∊[0;
∞) rosnącą
10 paź 17:41
Trivial: Tak.
10 paź 17:46
PuRXUTM: czyli co, wychodzi że nie jest rosnąca tak ? tylko jak mam to wykazać ?
10 paź 20:18
Trivial:
Wystarczy znaleźć jeden kontrprzykład, żeby obalić twierdzenie.
Znalazłeś przykład dla którego twierdzenie "rosnąca*rosnąca = rosnąca" nie zachodzi − tym samym
dowiodłeś jego nieprawdziwości.
10 paź 20:21
10 paź 20:34
Trivial: Żeby się iksy nie myliły.

Możesz sobie wybrać inną literkę, jeśli nie lubisz 'u'.
10 paź 21:29
PuRXUTM: ale dlaczego jeśli wprowadziłeś za x, u w pierwszym równaniu to później za g(x) też
wprowadziłeś u ? nie ma tu kolizji oznaczeń
10 paź 21:32
Trivial:
Ma być funkcja h(x) = f(g(x)). Możemy zamienić w funkcji f nazwę parametru z x na u.
Wyjście funkcji g(x) jest wejściem funkcji f(u), zatem u = g(x).
10 paź 21:39
PuRXUTM: a no coś czaje, ale słabo....
10 paź 21:46
Trivial: To raczej zadanie na myślenie niż na liczenie.
10 paź 22:00