analiza matematyczna
PuRXUTM: Niech f, g dane będą wzorami :
| | ⎧ | x+1, 0≤x≤1 | |
| f(x)= | ⎩ | −x+3, 1<x≤3 |
|
| | ⎧ | −2x+3, 0≤x<1 | |
| g(x)= | ⎩ | −1/2x+3/2, 1≤x≤3 |
|
wyznacz h:=f□g (złożenie funkcji wiem że h(x)=f(g(x))
policz h
−1 ((0,3/2])
10 paź 16:10
Trivial:
Podobne zadanie dałeś chyba ostatnio. Rozważ wszystkie możliwe przypadki i zapisz jawny wzór na
h(x). Potem na podstawie h(x) wyznacz h
−1(x).
10 paź 17:19
PuRXUTM: no właśnie nie bardzo podobne

tylko jak te przypadki rozpatrzyć ? bo specjalnie chyba tam w
jednym jest 0≤x≤1 a w drugim 0≤x<1... to będą 4 przypadki czy ile
10 paź 17:45
Trivial: Maksymalnie 2*2 = 4 przypadki. Być może mniej.
10 paź 17:47
Trivial:
Dla jasności zapisu, warto zamienić x na jakąś inną literkę w jednej z funkcji. Np.:
| | ⎧ | u + 1 0 ≤ u ≤ 1 | |
| f(u) = | ⎩ | −u+3 1 < u ≤ 3 |
|
| | ⎧ | −2x+3 0 ≤ x < 1 | |
| g(x) = | ⎩ | −12x+32 1 ≤ x ≤ 3 |
|
h(x) = f(g(x)) = f(u) dla u = g(x).
Rozważmy wszystkie przypadki:
1. u = −2x+3 x∊[0,1) ⇒ u∊(1,3]
A zatem, dla każdego x∊[0,1) należy użyć przypadku f(u) = −u+3.
h(x) = f(u) = −u+3 = 2x dla x∊[0,1)
2. u = −
12x+
32 x∊[1,3] ⇒ u∊[0,1]
Analogicznie, dla każdego x∊[1,3] należy użyć przypadku f(u) = u+1.
h(x) = f(u) = u+1 = −12x+52 dla x∊[1,3]
Zatem:
| | ⎧ | 2x dla x∊[0,1) | |
| h(x) = | ⎩ | −12x+52 dla x∊[1,3] |
|
10 paź 18:15
PuRXUTM: wracam znowu do tego zadania... mieliśmy to na ćwiczeniach i nawet rozumiem tylko mam policzyć
teeraz h
−1(x)
napisze jak próbowałem to liczyć (bo chyba to jest źle)
dla x∊[0;1)
y=2x
y∊[0;2)
dla x∊[0;1) y∊[0;2)
| | 1 | |
dla x∊[0;1) (tak mi się wydaje bo zał: x∊[0;1) ) f−1(x)= |
| x |
| | 2 | |
dla x∊[1;3]
x=−2y+5
−2y+5∊[1;3]
−2y∊[−4;−2]
y∊[1;2]
dla x∊[1;3] y∊[1;2]
dla y∊[1;2] f(y)=−2y+5
dla x∊[1;2] f
−1(x)=−2x+5
czyli ostatecznie
f
−1(x)=
−2x+5 dla x∊[1;2]
nie wiem o co za bardzo chodzi z tym h
−1((0;3/2)) (polecenie u góry) ale myślę że to chodzi
o dziedzinę
14 paź 16:22
PuRXUTM: up
14 paź 16:56
PuRXUTM: up
19 paź 18:59
Trivial:
Przede wszystkim w Twoim zapisie aż roi się od kolizji oznaczeń, np.:
f(y) = −2y +5, f−1(x) = −2x + 5
co jest oczywiście bzdurą.
Pomijając to, wystarczy zauważyć, że h−1(y) nie istnieje na przedziale y∊[1,2) (bo funkcja
h(x) nie jest na tym przedziale różnowartościowa).
19 paź 19:16
PuRXUTM: to po co było polecenie wyznacz h−1((0;3/2)) skoro wystarczyłoby wyznacz h−1 ?
19 paź 19:33
Trivial:
h−1 nie istnieje. Nie wiem po co takie polecenie, ale chodzi o wyznaczenie obrazu funkcji
h−1 na przedziale (0, 32) (czego nie da się zrobić, jeśli h−1 nie istnieje).
19 paź 19:36
PuRXUTM: ok dzięki
19 paź 19:39