10 paź 11:17
ICSP: ?
10 paź 11:18
olka: rozwiązać
10 paź 11:19
ICSP:
| | x | | x | | x | |
cosx = cos2 |
| + sin2 |
| − 2cos2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
cosx = − (cos2 |
| − sin2 |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
cosx = − cosx
2cosx = 0
| | π | |
cosx = 0 ⇒ x = |
| + kπ gdzie k ∊ C |
| | 2 | |
10 paź 11:22
olka: dziękuje
10 paź 11:23
olka: skąd sie wzieło cosx=−cosx?
10 paź 11:32
ICSP: z tożsamości trygonometrycznej :
| | x | | x | |
cosx = cos2 |
| − sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 paź 11:38
olka: dalej nie wiem czemu ...
tam mamy jeszcze minus przed nawiasem wiec niz z nim nie robimy?
10 paź 11:40
ICSP: a wzór cos2x = cos2x − sin2x znasz ?
10 paź 11:42
olka: aaaa no tak
10 paź 11:43
ICSP: | | x | |
teraz wstaw w miejsce x w tym wzorze |
| i dostaniesz tamten wzorek |
| | 2 | |
10 paź 11:44
olka: czykli bedzie cos x =−cos2x?
10 paź 11:45
olka: | | x | |
a tak jest |
| rozumiem  |
| | 2 | |
10 paź 11:46
olka: moglbys pomoc z jeszcze jednym ?
10 paź 11:47
ICSP: z jakim ?
10 paź 11:51
10 paź 11:53