Równania liniowe
Julia: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla którego równanie z niewiadomą x jest sprzeczne.
a) k(x+1) = 2
b) kx − 3 = 2x − k
c) k
2 + k = 0
d) k
2x = kx
e) |k|x = 4x + k
f) x + |k|x = 1 + k
Proszę o wytłumaczenie
10 paź 10:25
10 paź 10:31
Julia: No dobrze ale jakim cudem kx + k = x(k+1) = 2

?
10 paź 10:40
bezendu:
1
0 zwykłe mnożenie
2
0 następnie wyciągam x przed nawias,
3
0 zakładam, że k+1≠0 bo przez 0 nie dzielimy
k(x+1)=2
kx+k=2
x(k+1)=2
10 paź 10:43
Julia: ale przecież kx+k=2 nie można zapisać tak x(k+1) bo to jest równe k*x+1*x ......
10 paź 10:57
Julia: chyba że całe życie byłam w błędzie
10 paź 11:00
bezendu:
Poćwicz wyrażenia algebraiczne

k(x+1)=2
k*x+k*1=2
kx+k=2
x(k+1)=2 Jaśniej ?
10 paź 11:00
ICSP: bezendu a może ty je poćwiczysz ?
10 paź 11:03
Julia: jakim cudem się tam wzięło te x

? przecież to niemożliwe
10 paź 11:05
bezendu:
ICSP usuń mój post 10:29
10 paź 11:08
ICSP: Owszem. Niemożliwe

k(x+1) = 2
kx + k = 2
kx = 2 − k
mamy równanie w postaci :
Ax = B
Równanie w takiej postaci :
− będzie miało jedno rozwiązanie gdy k ≠ 0
− będzie sprzeczne gdy A = 0 ⋀ B ≠ 0
− będzie tożsamościowe gdy A = 0 ⋀ B = 0
10 paź 11:08
ICSP: − będzie miało jedno rozwiązanie gdy A ≠ 0
10 paź 11:09
bezendu:
Błąd po mojej stronie

Ty masz racje
10 paź 11:09
ICSP: Resztę zostawię

Będziesz miał pamiątkę
10 paź 11:11
bezendu:
OK
10 paź 11:12