Równanie
Kostek:
Równanie a(x+1)+x=b(x−1)+5, gdzie x jest niewiadomą ma nieskończenie wiele rozwiązań. Znajdź
liczby a i b.
ax+a+x=bx−b+5
ax−bx+x=−a−b+5
x(a−b+1)=−a−b+5 i teraz jeśli chcę podzielić to a−b+1≠0 ⇒a≠b−1
a−b+1=0
a=b−1
−b+1−b+5=0
−2b=−6
b=3
a=2
ok ?
5 paź 22:50
Basia:
równanie Ax = B ma nieskończenie wiele rozwiązań ⇔ A=B=0
ma mieć nieskończenie wiele rozwiązań czyli
a−b−1 = 0 i −a−b−5 = 0
dalej jest dobrze
5 paź 22:52
Kostek:
Basia chodzi czy dobrze jest podzielone ? odpowiednie założenie ?
5 paź 22:53
Kostek: ?
5 paź 23:00
Basia: nie wykonujesz żadnego dzielenia
5 paź 23:00
Kostek:
| | 0 | |
Ale czemu? Mając nieskończenie wiele rozwiązań zachodzi |
| ? Podzielenie jest błędem ? |
| | 0 | |
5 paź 23:02
ICSP: Nie dziel przez 0 c*****o
5 paź 23:03
Basia:
równanie Ax = B ma:
jedno rozwiązanie ⇔ A≠0 (B dowolne)
nie ma rozwiązania ⇔ A=0 i B≠0
ma nieskończenie wiele rozwiązań ⇔ A=B=0
z tego korzystasz i niczego nie dzielisz (nie w tym zadaniu)
5 paź 23:03
Kostek:
ICSP napisałem założenie przecież
5 paź 23:05
Kostek:
Ale powiedz czemu w tym zadaniu, nie wolno z tego skorzystać ?
5 paź 23:05
ICSP: czyli najpierw piszesz założenie a − b + 1 ≠ 0 a potem rozwiązujesz równanie a − b + 1 = 0
5 paź 23:06
Kostek:
No bo chodzi o to żeby to było tożsamością czyli w liczniku i w mianowniku muszę mieć 0 ?
5 paź 23:08
Basia: | | 0 | | 5 | |
bo w ogóle nie wolno korzystać z idiotycznych zapisów typu |
| lub |
| |
| | 0 | | 0 | |
5 paź 23:09
5 paź 23:09
pigor: ... , nie możesz kolego pisać ułamka (niepotrzebnie dzielisz) aby
zaraz pod nim pisać jego mianownik = 0 ; to są bzdety

i tyle .
dlatego
radzę przyjąć do wiadomości co napisała Basia o 22.52, bo jak nie, to
możesz kiedyś obudzić się z ręką za przeproszeniem w ... nocniku
5 paź 23:09
Basia: moje zdanie na ten temat jest takie jakie jest i go nie zmienię
5 paź 23:14
Kostek:
Wiem jakie jest Twoje zdanie( dyskusja z Gustlikiem) ale chodzi o to podzielenie wolno czy nie
?
5 paź 23:15
pigor: ... i masz całkowitą rację Basiu, a ten młody wilczek niech sobie walczy
5 paź 23:16
Kostek:
Z czym mam walczyć ? wyniki wyszły takie jak u Basi..
5 paź 23:17
Basia: wolno; przy założeniu, że a−b−1≠0
tylko PO CO ? kiedy właśnie a−b−1 ma być = 0
5 paź 23:20
pigor: ..., kolego wolno ci podzielić przy odpowiednim założeniu i na tym KONIEC,
wtedy gdybyś miał pytanie kiedy to równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie i piszesz
jak ono wygląda;
natomiast tu, masz inny problem, dlatego tu nie powinieneś tego robić i tyle, ...aż tyle.
5 paź 23:24
Kostek:
Postaram się to jakoś ogarnąć... Dziękuję za odpowiedzi,,,
5 paź 23:29