Równanie
Kostek:
Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru a i b
ax−3=x+b
ax−x=b+3
x(a−1)=b+3 a−1≠0⇒a≠1
dla a=1 ∧ b≠−3 sprzeczne, brak rozwiązań
dla a=1 ∧ b=−3 tożsamość, nieskończenie wiele rozwiązań
dla a≠1 ∧ b≠−3 oznaczone, jedno rozwiązanie
dla a≠1 ∧ b=−3 oznaczone, jedno rozwiązanie
zgadza się ?
3 paź 12:44
matyk: źle wyliczyłeś ten x
3 paź 12:45
Piotr 10: Żle wyznaczony x..
3 paź 12:46
aniabb: ułamek napisany odwrotnie

ostatniego nie trzeba rozbijać ..wystarczy dla a≠1 ∧ b∊R oznaczone, jedno rozwiązanie
3 paź 12:46
3 paź 12:46
matyk: odpowiedź ok. Można dwa ostatnie warunki połączyć w jeden
3 paź 12:46
Kostek: Ale tak jak jest teraz, też jest ok ?
3 paź 12:48
matyk: też może być.
3 paź 12:48
Kostek:
To samo polecenie ale nie wiem jak rozpatrzyć warunki
a(x+1)=b(x+2)
ax+a=bx+2b
ax−bx=2b−a
x(a−b)=2b−a x−b≠0⇒a≠b
3 paź 12:53
aniabb: tak samo
dla a=b ∧ b≠0 sprzeczne, brak rozwiązań
dla a=b ∧ b=0 tożsamość, nieskończenie wiele rozwiązań
dla a≠b oznaczone, jedno rozwiązanie
3 paź 12:55
Kostek: a=b było założenie że a≠b ?
3 paź 13:07
Kostek: up
3 paź 13:25
Aga1.: ax−3=x+b
ax−x=b+3
Dla a≠1 i b∊R jedno rozwiązanie
dla a=1 i b≠−3 brak rozwiązań
Dla a=1 i b=−3 nieskończenie wiele rozwiązań.
3 paź 13:29
Kostek:
Aga1 chodziło o zadanie post 12:53
3 paź 13:30
Aga1.: Przy założeniu,że a≠b jest 1 rozwiązanie.
Teraz co się dzieje, gdy a=b?
3 paź 13:30
Aga1.: Poprawiłam pierwsze zadanie.
3 paź 13:31
Kostek: A co było źle w pierwszym ?
3 paź 13:32
Aga1.: Porównaj sobie rozwiązania.
3 paź 13:40
Kostek:
Racja, dziękuję za poprawienie
3 paź 13:44
Kostek:
A jak to z tym a−b ?
3 paź 14:07
krystek: jeżeli a=b wówczas w mianowniku masz 0 i brak rozwiązania
3 paź 15:05