pomoc?
olka: log3 log5(2x+1) =0
9 paź 21:43
Garth:
log
3[log
5(2x+1) = log
31
log
5(2x + 1) = 1
5
1 = 2x + 1
9 paź 21:46
irena_1:
log
3(log
5(2x+1))=0
2x+1>0
log
5(2x+1)>0
x>0
log
5(2x+1)=3
0
log
5(2x+1)=1
2x+1=5
1
2x+1=5
2x=4
x=2
9 paź 21:46
ICSP: Robię to z wykorzystaniem metody starożytnych.
log
3 (log
5 (2x+1)) = 0 ⇒ log
5(2x + 1) = 1 ⇒ 2x + 1 = 5 ⇒ 2x = 4 ⇒ x = 2
Sprawdzam czy rozwiązanie pasuje
log
3(log
5(4 + 1)) = log
3 (log
5 5)) = log
3 1 = 0

zatem x = 2 jest rozwiązaniem
9 paź 21:46
Garth:
W moim pierwszym wersie mialo byc:
log3[log5(2x + 1)] = log31
(zgubilem nawias)
9 paź 21:46
irena_1:
Ale to równanie jest równoważne równaniu pierwszemu, bo log31=0
9 paź 21:53
olka: dziekuje
9 paź 22:00
9 paź 22:00