wyznacz dziedzine
olka: f(x)= √log12|x−5| +1
f(x)=√log4 (1−x) + log4 (x+2)
9 paź 21:13
pigor: ..., czy tak wyglądają te funkcje

a)
√log12 |x−5|+1 b)
√log4(1−x)+log4{x+2}
9 paź 22:29
olka: pierwsza w podsstawie ma 12 a druga tak wyglada
9 paź 22:34
pigor: ...., kurde, no wiesz

i jak tu się domyślić

a) D: log
12 |x−5|+1 ≥0 i x−5≠0 ⇔ log
12 |x−5| ≥ −1 i (*)
x≠5 ⇒
⇒ |x−5| ≤ (
12)
−1 ⇔ |x−5| ≤ 2 ⇔ −2 ≤ x−5 ≤ 2 /+5 ⇔ 3 ≤ x ≤ 7 i z (*) x≠5 ⇔
⇔
3 ≤ x< 5 lub
5< x ≤7 ⇔
x∊ [3;5) U (5;7]= D. − szukana dziedzina.
9 paź 22:46
olka: czemu tam jest |x−5|≤ 12−1?
9 paź 22:53
pigor: ... z własności monotoniczności funkcji logarytmicznej, mianowicie
jeśli y=log
px i 0<p<1 to jest ona malejąca, a wtedy log
pa > b ⇒ a < p
b , zaś
jeśli y=log
px i p>1 to jest ona rosnąca, a wtedy log
pa > b ⇒ a > p
b itp. .
9 paź 23:10