Funkcja i jej wlasności
Messi: Wyznacz najmniejszą i najwiekszą wartość funkcji: f(x)=−3x2 + 2x + 1 w przedziale <−1;1>
Prosze rozawiazanie

z gory dziekuje
9 paź 14:06
Kejt: a wkład własny przewidujesz?
9 paź 14:14
9 paź 14:14
Monika: Najprościej policzyć sobie wierzchołek paraboli: W(p,q), gdzie p=−b/2a, q=−Δ/4a, wtedy będziesz
wiedzieć a jakim przedziale funkcja rośnie, a w jakim maleje.
Następnie liczysz wartość funkcji na końcach przedziału, czyli f(−1) oraz f(1) i sprawdzasz
gdzie jest wartość najmniejsza a gdzie największa.
Jeśli wierzchołek należy do przedziału, to wtedy tam będziesz mieć wartość najmniejszą (gdy
współczynnik kiierunkowy a>0) lub największą (a<0)
9 paź 14:19
Messi: na koncu robilem f(1/3)=−3*(1/3)2+2*1/3+1= −3*1/9+ 2/3+1= − 3/9+ 2/3+1=− 3/9+ 6/9+1= 1+ 3/9= 1
1/3 i jak?
9 paź 14:27
Messi: pomoz mi
9 paź 14:28
Karol:
9 paź 15:01
Messi: Prosze Pomoz to bardzo pilne

9 paź 15:01