Mnożniki Lagrange'a
studentka: stosując metodę mnożników Lagrange'a znaleźć ekstrema funkcji f(x,y)=x2+y2 na
hiperpowierzcni określanej równaniem xy−1=0
pomóżcie rozwiązać to zadanie
9 paź 08:49
Trivial:
| | 1 | |
Bez mnożników prościej. Z warunku mamy x≠0 y = |
| . Zatem |
| | x | |
| | 1 | |
f(x,y) = f(x,y(x)) = x2 + |
| = φ(x) |
| | x2 | |
| | 2 | |
φ'(x) = 0 ⇔ 2x = |
| → x4 = 1 → x = ±1 |
| | x3 | |
| | 6 | |
φ''(x) = 2 + |
| φ''(±1) = 2 + 6 = 8 > 0 |
| | x4 | |
Zatem funkcja φ(x) osiąga minimum w punkcie x = ±1.
Funkcja f(x,y) przy warunku xy−1 = 0 ma minimum w punktach P
1 = (1,1) oraz P
2 = (−1,−1),
gdzie osiąga wartość 2.
9 paź 11:18
studentka: dziękuje ale czy możesz mi to jeszcze rozwiązać(albo podpowiedzieć) jak bedzie to zadanie
wyglądało z tymi mnożnikami? z góry dzięki
9 paź 11:32
9 paź 11:46
studentka: dziękuje wyszło
9 paź 12:05