mnożniki Lagrange'a
aniaaaa: stosując metodę mnożników Lagrange'a znaleźć ekstrema funkcji f(x,y)=x3+y3 na
hiperpowierzchni określonej równaniem x+y−2=0
ja zaczęłam tak rozwiązywać:
g(x,y)=x+y−2
L(x,y,λ)=x3+y3+ λ(x+y−2)
L'x=3x2+λ=0
L'y=3y2+λ=0
ale jak mam dalej to wyliczyć?
4 paź 12:58
aniaaaa: | | −λ | |
jak to wyliczyć skoro x2= |
|  to samo z y przecież nie może byc minus chyba ze liczby |
| | 3 | |
zespoloe to tak ale raczej w takim zad nie bedzie to potrzebne jak mam w ogole zacząć to
rozwiązywac?
4 paź 15:13
Trivial:
Stosowanie mnożników Lagrange'a do takiego przykładu to klasyczne strzelanie z armaty do muchy.
Wystarczy bowiem wyliczyć z warunku wzór na y(x) i wstawić do funkcji f(x,y), a potem policzyć
normalną pochodną.
y = 2−x
f(x,y) = f(x,y(x)) = x
3 + (2−x)
3 = x
3 + 8 − x
3 − 6x(2−x) = 6x
2 − 12x + 8 = φ(x)
Nawet nie musimy liczyć pochodnej − to funkcja kwadratowa. Ramiona ma skierowane do góry, zatem
osiąga wartość minimalną w swoim wierzchołku:
y = 2 − 1= 1
f(1,3) = 1+1 = 2 ← wartość minimalna.
4 paź 15:42
Trivial: Miało być oczywiście f(1,
1) nie wiem skąd ta trójka.
4 paź 15:54
Trivial:
A jeśli już koniecznie musisz Lagrange'em, to:
Z pierwszego λ = −3x
2, wstawiamy to do drugiego.
3y
2 − 3x
2 = 0 → y
2 − x
2 = 0
Z ostatniego wyliczamy y = 2−x i wstawiamy.
(2−x)
2 − x
2 = 0
−4x + 4 = 0
x = 1.
y = 2−1 = 1
Zatem Twoim kandydatem jest punkt P = (1,1).
4 paź 15:59
aniaaaa: takie zadanie było na kolokwium

dziękuję za pomoc
5 paź 10:50