Twierdzenie kosinusów
Kamix: Witam

!
Potrzebuję pomocy, z wydawać by się mogło łatwym zadaniem, a jednak nie bardzo kojarzę jak
zrobić.
Oblicz długość trzeciego boku trójkąta ABC, jeśli:
|AB|=5, |AC|=8, sin∡CAB=0,6
Proszę krok po kroku o wykonanie, dodam, że z łatwiejszymi przykładami z twierdzenia kosinusów
radzę sobie dobrze, ale z tym przykładem mam problem.
7 paź 17:39
ICSP: :( a z czym problem ?
7 paź 17:42
ICSP: dokładniej z czym
7 paź 17:43
Kamix: Podany mam sinusα, a potrzebny byłby mi cosβ, by użyć go do wzoru:
b2=a2+c2−2abcosβ
I tutaj jest problem ; )
7 paź 17:46
ICSP: a jaki jest związek miedzy sinusem i cosinusem danego kąta ?
7 paź 17:47
pigor: ..., z jedynki trygonometrycznej cos
2CAB= 1−sin
2CAB=1−0,6
2= 1−0,36= 0,64,
stąd |cosCAB|=
√0,64= 0,8 ⇔
cosCAB= −0,8 lub
cosCAB= 0,8.
a więc teraz z tw. cosinusów masz 2 rozwiązania na bok BC :
dla Δ rozwartokątnego cosCAB= −0,8 <0 , albo Δ ostrokątnego cosCAB= 0,8 >0.
7 paź 17:49
Kamix: pigor, próbowałem już tak wcześniej, ale niestety nie bardzo to wychodzi, bo:
a2=b2+c2−2bccosα
64=b2+25−2(5b*0,8)
64=b2+25−8b
−b2+8b−39=0
Δ=64+156=220
√Δ niestety nie wychodzi liczbą całkowitą....
7 paź 17:56
pigor: ..., no nie , o czym ty mówisz, co za równanie

liczysz
przecież to :
BC
2= 8
2+5
2−2*8*5*0,84= ... baw się dalej
7 paź 18:02
Kamix: O właśnie, o to mi chodziło

Nie chcę się usprawiedliwiać, ale byłem chory kilka dni i teraz
sam muszę nadrabiać tematy

Jak będę miał jeszcze jakiś problem to się zgłoszę ; p
7 paź 18:04
Kamix: A jeszcze mam problem z takim podpunktem:
|AB|=3√2, |AC|=2, |∡CAB|=150
Przeszkadza mi kąt 150.
7 paź 18:11
7 paź 18:13
pigor: ..., tam wyżej u mnie : nie 0,84 tylko 0,8 oczywiście ; przepraszam
albo dla Δ rozwartokątnego :
BC
2= 8
2+5
2−2*8*5*(−0,8)= 64+25+8*10*0,8= 89+64=153 ⇒ |BC|=
√154≈ 12,4.
7 paź 18:14
Kamix: Dziękuję

!
7 paź 18:17
pigor: .., lub na kalkulatorze, z tablic : cos15o ≈ 0,96
7 paź 18:18
Kamix: Tak tak pigor, błąd zauważyłem, rozwiązałem, wynik się zgadza, dziękuję jeszcze raz ; )
7 paź 18:18
pigor: ..., kurcze i znowu napisałem
√154, ale obliczyłem
√153 i to miało tak być

a więc , na mnie czas i nie ma mnie na forum od tej chwili , znikam
7 paź 18:21
Mila:
cos30
o=2cos
215
o−1
Dokończ
7 paź 18:50
7 paź 18:52