matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie wykładnicze
jakubs:
Rozwiąż równanie:
1
+2
1−x
=1
2
x
−2
Odpowiedz do zadania to x∊{0,2} Próbowałem kilka razy, ale wynik mam inny niż ten w odpowiedzi.
7 paź 16:02
Mila:
1
+2*2
−x
=1
2
x
−2
2
x
=t, t>0
1
2
+
=1 /*t*(t−2)
t−2
t
t+2*(t−2)=t*(t−2) t+2t−4=t
2
−2t t
2
−5t+4=0 Δ=9 t=1 lub t=4 2
x
=1 lub 2
x
=4 2
x
=2
0
lub 2
x
=2
2
x=0 lub x=2
7 paź 16:09
Piotr 10:
Mila
sprawdź jak możesz
https://matematykaszkolna.pl/forum/213953.html
7 paź 16:10
jakubs:
Mila dzieki
2
Podobnie robiłem jak ty tylko odjąłem
i dalej pomieszałem w liczniku
t
7 paź 16:17
Mila:
7 paź 16:49