n
PanProblem:
Narysuj wykres funkcji f(x) = |x − 4| / x − 2. Na podstawie sporządzonego wykresu wyznacz zbiór
wszystkich wartości parametru m, dla których równanie f(x) = m ma dwa rozwiązania
6 paź 20:00
Bizon:
... zacznijmy od tego, że zapiszesz porządnie to zadanie
6 paź 21:12
6 paź 21:15
5-latek: | | |x−4| | |
f(x)= |
| gdzie x−2≠0 to x≠ policz x−4=0 to x=4 wiec dla x≥4 |x−4|=x−4 i wtedy |
| | x−2 | |
| | x−4 | |
f(x)= |
| robisz wykes tej funkcji dla tych xow |
| | x−2 | |
| | −x+4 | |
dla x<4 |x−4|=−(x−4)=−x+4 wiec rysujesz dla tych xow wykres takiej funkcji f(x)= |
| |
| | x−2 | |
Potem prosta y=m i jedziesz po osi OY i sprawdzasz w jakim przedziale sa dwa rozwiazania
6 paź 21:21
5-latek: Nie zauwazylem tego rozwiazania
6 paź 21:22