narysuj wykres
annaewa41: narysuj wykres funkcji f(x)=I x−4 I / x−2
2 paź 08:11
Tadeusz:
dla x<4
| | −x+4 | | −(x−2)+2 | | 2 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| −1 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
dla x≥4
2 paź 09:06
Tadeusz:
2 paź 09:40
Bogdan:
Zapewne chodzi o wykres przedstawiony przez
Tadeusza, ale zapis funkcji w wykonaniu
| | |x − 4| | |
annaewa41 nie jest poprawny, bo odczytuję się go tak: f(x) = |
| − 2. |
| | x | |
Powinnaś zapisać f(x) = |x − 4| / (x − 2)
Uważam, że pomagając w rozwiązaniu zadania należy zwracać uwagę na zapis i nie przechodzić
obojętnie obok (przepraszam za określenie) niechlujnych zapisów.
2 paź 10:23
Tadeusz:
... może swoje uwagi pozostaw dla siebie ... uczymy się tu matematyki a nie techniki zapisów na
stronce ...
W zapisie na kartce nie da się popełnić takiego błędu ... a tu ... a tu nie każdy jest taki
wprawny jak ty...
2 paź 10:39
Bogdan:
Matematyka wymaga jednoznacznych zapisów i uważam, że trzeba na nie też zwracać uwagę.
Podkreślam słowo uważam, każdy może mieć inne zdanie. Ja wolę jednak, aby uczący mnie
stawiał także wymagania dotyczące poprawności w prezentacji problemu i jego rozwiązania.
A poza tym, to żadnej wprawy nie trzeba mieć, aby użyć nawiasów.
Tyle z mojej strony w tej sprawie i przepraszam Tadeuszu, jeśli poczułeś się urażony
moją uwagą.
2 paź 11:50
pigor: ..., dziękuję Bogdan−ie, za Twój takt i spokój; jestem za Tobą i twierdzę,
że masz co najmniej 100% racji, szkoda, że nazywa się to techniką zapisu

,
a przecież wystarczy wstawić nawias tam gdzie trzeba, jeśli ten ktoś nie radzi
sobie − na początku − z tym edytorem i tyle mojego, ale jeszcze może
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P.S. niech ktoś tylko nie pomyśli, nawet przez moment, że wchodzę komukolwiek
... bez masła tym postem ; proszę lub dziękuję z góry za zrozumienie . ...
2 paź 14:50
Basia:
Bogdan i
pogor jestem z Wami
2 paź 15:03
pigor: ..., fajnie, bo przykro nam jest jak − co tu by nie mówić − staramy się przecież ...
jak tylko możemy i potrafimy, a ktoś zapomina, że
obowiązuje nas (przede wszystkim)
najzwyklejsza (chyba od III−IV klasy) − jeśli się nie mylę −
kolejność działań , a
nie żadna technika zapisu ; pozdrawiam niedowiarków lub inaczej myślących. ...
2 paź 15:56