matematykaszkolna.pl
narysuj wykres annaewa41: narysuj wykres funkcji f(x)=I x−4 I / x−2
2 paź 08:11
Tadeusz: dla x<4
 −x+4 −(x−2)+2 2 
f(x)=

=

=

−1
 x−2 x−2 x−2 
dla x≥4
 x−4 2 
f(x)=

=−

+1
 x−2 x−2 
2 paź 09:06
Tadeusz: rysunek
2 paź 09:40
Bogdan: Zapewne chodzi o wykres przedstawiony przez Tadeusza, ale zapis funkcji w wykonaniu
 |x − 4| 
annaewa41 nie jest poprawny, bo odczytuję się go tak: f(x) =

− 2.
 x 
Powinnaś zapisać f(x) = |x − 4| / (x − 2) Uważam, że pomagając w rozwiązaniu zadania należy zwracać uwagę na zapis i nie przechodzić obojętnie obok (przepraszam za określenie) niechlujnych zapisów.
2 paź 10:23
Tadeusz: ... może swoje uwagi pozostaw dla siebie ... uczymy się tu matematyki a nie techniki zapisów na stronce ... W zapisie na kartce nie da się popełnić takiego błędu ... a tu ... a tu nie każdy jest taki wprawny jak ty...
2 paź 10:39
Bogdan: Matematyka wymaga jednoznacznych zapisów i uważam, że trzeba na nie też zwracać uwagę. Podkreślam słowo uważam, każdy może mieć inne zdanie. Ja wolę jednak, aby uczący mnie stawiał także wymagania dotyczące poprawności w prezentacji problemu i jego rozwiązania. A poza tym, to żadnej wprawy nie trzeba mieć, aby użyć nawiasów. Tyle z mojej strony w tej sprawie i przepraszam Tadeuszu, jeśli poczułeś się urażony moją uwagą.
2 paź 11:50
pigor: ..., dziękuję Bogdan−ie, za Twój takt i spokój; jestem za Tobą i twierdzę, że masz co najmniej 100% racji, szkoda, że nazywa się to techniką zapisu , a przecież wystarczy wstawić nawias tam gdzie trzeba, jeśli ten ktoś nie radzi sobie − na początku − z tym edytorem i tyle mojego, ale jeszcze może −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− P.S. niech ktoś tylko nie pomyśli, nawet przez moment, że wchodzę komukolwiek ... bez masła tym postem ; proszę lub dziękuję z góry za zrozumienie . ...
2 paź 14:50
Basia: Bogdan i pogor jestem z Wami emotka
2 paź 15:03
pigor: ..., fajnie, bo przykro nam jest jak − co tu by nie mówić − staramy się przecież ... jak tylko możemy i potrafimy, a ktoś zapomina, że obowiązuje nas (przede wszystkim) najzwyklejsza (chyba od III−IV klasy) − jeśli się nie mylę − kolejność działań , a nie żadna technika zapisu ; pozdrawiam niedowiarków lub inaczej myślących. ... emotka
2 paź 15:56