wykonaj dzialanie
hfdf: Wykonaj działanie :
(√3 − 2)3 − (√3+2)3
6 paź 19:20
bezendu:
−26+15√3−(26+15√3)=−52
6 paź 19:23
hfdf: mi wychodzi z pierwszego nawiasu 15√3 + 10 O.o gdzies ciagle robie blad ale nie wiem gdzie
6 paź 19:30
hfdf: moglby mi ktos to rozpisac ze wzoru ?
6 paź 19:33
Beti:
(√3 − 2)3 = (√3)3 − 3*(√3)2*2 + 3*√3*22 − 23 = 3√3 − 18 + 12√3 − 8 =
= 15√3 − 26
drugie wyrażenie podobnie
6 paź 19:35
krystek: 3√3−3*3*2+3√3*4−8=
6 paź 19:36
hfdf: (√3)3 − 3*(√3)2*2 w tym momencie robilam 3*(√3)2*(−2)
6 paź 19:37
hfdf: tego sie nie mnozy przez (−2) ?
6 paź 19:38
Beti: nie
Minus już jest uwzględniony jako różnica wyrazów
6 paź 19:39
6 paź 19:39
hfdf: ok ok, juz wiem ; d i dziekuje wam
6 paź 19:40