rozwiaz nierownosc
Aya: Rozwiąż nierówność |x2−x|−|x−5|<=3
6 paź 18:46
Basia: masz rozwiązać algebraicznie czy wystarczy graficznie ?
6 paź 18:50
Aya: algebraicznie
6 paź 18:53
6 paź 18:57
Aya: ok.dzieki
6 paź 19:00
5-latek: To moze pisz tutaj to rozwiazanie . Zawsze ktos sprawdzi
6 paź 19:04
Gustlik:

|x
2−x|−|x−5|≤3
Metoda "osi i tabelki"
Szukam miejsc zerowych modułów:
x
2−x=0
x(x−1)=0
x=0 v x=1
x=5
Mamy 4 przypadki:
1) (x
2−x)−(−x+5)≤3 i x€(−
∞, 0>
2) (−x
2+x)−(−x+5)≤3 i x€(0, 1)
3) (x
2−x)−(−x+5)≤3 i x€<1, 5)
4) (x
2−x)−(x−5)≤3 i x€<5, +
∞)
Rozwiąż te 4 przypadki, wynikiem każdego przypadku bedzie częśc wspólna wyniku nierówności i
założenia, a wynikiem całej nierówności − suma wyników poszczególnych przypadków.
7 paź 01:00
pigor: ..., lub tak :
|x2−x|−|x−5| ≤ 3 ⇔ |x
2−x|≤ |x−5|+3 ⇔ −|x−5|−3 ≤ x
2−x ≤ |x−5|+3 ⇔
⇔ −|x−5|−3 ≤ x
2−x i x
2−x ≤ |x−5|+3 ⇔ |x−5| ≥ −x
2+x−3 i |x−5| ≥ x
2−x−3 ⇔
⇔ |x−5| ≥ −(x
2−x+3) i |x−5| ≥ x
2−x−3 ⇔ x∊R i |x−5| ≥ x
2−x−3 ⇔
⇔ |x−5| ≥ x
2−x−3 ⇔ x−5 ≤ −x
2+x+3 lub x−5 ≥ x
2−x−3 ⇔ x
2 ≤ 8 lub x
2−2x+2 ≥0 ⇔
⇔ |x| ≤ 2
√2 lub x∊R ⇔
−2√2 ≤ x ≤ 2√2 ⇔
x∊[−2√2; 2√2] . ...
7 paź 01:48
pigor: ..., ufff, ale się zasiedziałem; dobranoc wszystkim
7 paź 01:49
5-latek: Dobranoc
pigor
7 paź 08:34