Rozwiąż równanie : (5x-2)/(1-x^2) + (2x+1)/(x-1) = 0
oo: Proszę o pomoc, gdyż 5 raz rozwiązuję i mam totalny mindfuck
(5x−2)/(1−x2) + (2x+1)/(x−1) = 0
Dziedzina : x ∊ R \ {−1,1}
6 paź 11:36
5-latek: Jezyk polski tez obfituje w rozne skojarzenia np mam totalne zacmienie

Mozesz np tak
| 5x−2 | | 2x+1 | |
| + |
| =0 |
| −(x2−1) | | x−1 | |
| −5x+2 | | 2x+1 | |
| + |
| =0 teraz do wspolnego mianownika i liczysz dalej |
| x2−1 | | x−1 | |
6 paź 11:45
oo: a nie mogę od razu sprowadzić do wspólnego mianownika?
6 paź 11:47
5-latek: mozesz jesli jestes w tym dobra .Tylko pamietaj ze 1−x2≠x2−1
6 paź 11:52
oo: tak, lecz mimo to nie wychodzi, pozostawiając w tej postaci, rozpiszę:
(5x−2)(x−1) + (2x+1)(1−x2) = 0
−2x3 − 4x2 − 5x + 3 = 0
I co teraz?
6 paź 11:56
5-latek: no to lecimy dalej
Wpolny mianownik to x
2−1 i mamy
| −5x+2+(2x+1)(x+1) | |
| =0 |
| x2−1 | |
Mamy tutaj wyrazenie wymierne
Teraz pytanie . Kiedy wyrazenie wymierne=0 ?
jesli mianownik nie moze rownac sie 0 bo nie wolno dzielic przez 0 to wyrazenie to =0 wtedy
gdy licznik =0
Wiec mamy −5x+2+(2x+1)(x+1)=0 to policz i sprawdz z dziedzina i tyle
6 paź 11:58
5-latek: x
2−1=(x−1)(x+1)
W 1 wyrazeniu masz juz x
2−1w mianowniku a w drugim masz wmianowniku (x−1) wiec do x
2−1
brakuje (x+1) i dlatego licznik 2 wyrazenia mnozysz przez (x+1) czy teraz jasne ?
6 paź 12:01
oo: Nie rozumiem co się tutaj stało, mówimy o tym? −2x3 − 4x2 − 5x + 3 = 0
6 paź 12:02
5-latek: Czyli mowiac inaczej (x−1) zawiera sie wx2−1
6 paź 12:03
oo: Nie, kompletnie nie rozumiem :<
6 paź 12:09
oo: (5x−2)(x−1) + (2x+1)(1−x2) = 0
−2x3 − 4x2 − 5x + 3 = 0
cały czas jestem tutaj
6 paź 12:09
5-latek: Tak jak TY to robisz to nie mozesz sprowadzac do wspolnego mianownika
napisalem CI rozwiazanie tego wyrazenia . Masz go dokonczyc
Poza tym patrz i ucz a sie tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1695.html . Klikajac na niebieska strzalke masz rozwiazania
6 paź 12:17
oo: Czyli najlepiej doprowadzić do postaci x2−1?
6 paź 12:26
oo: i skoro jest to wspólny mianownik, to wystarczy (x+1) pozostałą część przenieść do wyrażenia
2x+1?
6 paź 12:27
oo: 3 pytanie: doprowadzając wyrażenie
(5x−2)/(1−x2) do postaci (−5x+2)/(x2−1) można tak? tzn. pomnożyć przez −1 tylko pierwszą
część tego równania?
6 paź 12:29
5-latek: Godz 12;26. −tak najlepiej , godz 12;27 tak godz 12;29 mozna tak . Mniej zabawy
Rowniez mozesz zapisac to tak
| 5x−2 | | 5x−2 | | 5x−2 | | −(5x−2) | | −5x+2 | |
| = |
| =− |
| = |
| = |
| |
| 1−x2 | | −(x2−1) | | x2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
6 paź 12:38
5-latek: A teraz dokoncz rozwiazanie tutaj sprawdze
6 paź 12:39
oo: −5x+2+(2x+1)(x+1)=0
wychodzi 2x2−2x+3=0
Delta wychodzi ujemna? Więc jak?
6 paź 12:46
5-latek: −5x+2+2x2+2x+x+1=0
2x2−2x+3=0 delta <0
Jezeli delta <0 to rownanie ma czy nie ma rozwiazania?
6 paź 12:53
oo: x ∊ do zbioru pustego?
6 paź 12:56
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html zobacz tam gdzie pisze Δ<0 rownanie nie ma pierwiastkow .
Wiemy co to sa pierwiastki rownania . . Jesli tych pierwiastkow nie ma to znaczy nasze
poczatkowe wyrazenie nie ma rozwiazan
Mozesz tak zapisac ze xnalezy do zbioru pustego ale wedlug mnie lepiej zapisac tak
| | 5x−2 | | 2x+1 | |
Wyrazenie |
| + |
| =0 nie ma rozwiazan . Tyle  |
| | 1−x2 | | x−1 | |
A teraz cwicz rozwiazywanie wyrazen wymiernych
6 paź 13:04
oo: okej, no w sumie zawsze tak zapisywałam ze zbiorem pustym. Dziękuję za pomoc!
6 paź 13:07
5-latek: Na zdrowie
6 paź 13:17