rownanie
Szymon: Rozwiąż równanie cos2x − 2 = 3sinx
6 paź 10:37
6 paź 10:42
52: cos2x − 2 = 3sinx
cos
2x−sin
2x−2=3sinx
1−sin
2x−sin
2x−3sinx−2=0
−2sin
2x−3sinx−1=0
2sin
2x+3sinx+1=0
Niech sinx=t , t∊<−1,1>
2t
2+3t+1=0
Δ=1
Dalej sam
6 paź 10:43
pigor: ..., no to np. tak :
cos2x−2= 3sinx ⇔ cos
2x−sin
2x−2= 3sinx ⇔ 1−sin
2x−−sin
2x= 3sinx+2 ⇔
⇔ 1−2sin
2x= 3sinx+2 ⇔ 2sin
2x+3sinx+1= 0 ⇔ 2sin
2x+2sinx+sinx+1= 0 ⇔
⇔ 2sinx(sinx+1)+1(sinx+1)= 0 ⇔ (sinx+1)(2six+1)= 0 ⇔ sinx= −1 lub 2sinx=−1 ⇔
⇔
x= 32π+2kπ lub sinx= −
12 ⇒ x= −
16π+2kπ lub x= π+
16π+2kπ ⇔
⇔
x= 116π+2kπ lub
x= 76π+2kπ , gdzie k∊C . ...
6 paź 10:55
Szymon: dzięki wszystkim
6 paź 10:57