;)
Justyna: podaj liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru a
(2−a)x=3+x
5 paź 21:41
Basia:
(2−a)x − x = 3
(2−a−1)x = 3
(1−a)x = 3
wypadałoby podzielić przez 1−a
ale można to zrobić ⇔ 1−a≠0 ⇔ a≠1
patrzymy więc co się dzieje dla a=1
mamy
(1−1)*x = 3
0*x = 3
0 = 3
sprzeczność, czyli dla a=1 nie ma rozwiązania
dla a≠1 dzielimy
czyli dla każdego a≠1 mamy jedno rozwiązanie
5 paź 21:47
Justyna: wie może ktoś jak się za to zabrać ?
jakieś wskazówki
5 paź 21:47
Justyna: dziękuję
5 paź 21:48
5-latek: Przeciez post wyzej masz napisane jak
5 paź 21:50
Basia: Witaj
5−latku 
"Zeszły" się te dwa wpisy; równocześnie były wysłane
5 paź 21:52
5-latek: Dobry wieczor
Basiu 
tak sie jakos zlozylo .
Przy okazji mam prosbe . prosze spojrzec na ten link i na zadanie gdzie te wartosci bezwzgledne
maja byc spiete klamra . Jak to rozwiazac?
https://matematykaszkolna.pl/forum/213588.html. dziekuje
5 paź 21:58
5 paź 22:02
Basia: nie mogę się połapać; chodzi o zadanie 2A ?
podaj może godziny postów
5 paź 22:08
5-latek: tak
Basiu chodzi o zadanie 2A zaczalem cos tam podpowiadac o 16;25 ale nie wiem czy
dobrze
5 paź 22:10