oblicz
reya: Prosiłabym o rozwiązanie przykładów aby miec na czym bazowac na innych przykładach , z góry
dzięki

1. rozwiąż nierówność
A)
√x2−6x+9 = 3
B) 2(x−
14) − 1 ≤ 3(x−1)
C)x−(
13−x) > 5x−4
2.oblicz rozwiązanie
A) |x−1| ≤ 5
|x+2| > 3 − te oba razem w klamerce
B) 4<|x+1|≤5
3. oblicz
A) (−2,1> ∩ (1,5)
5 paź 15:09
5 paź 15:10
bezendu:
a) x=6 lub x=0
5 paź 15:11
reya: ok

a to x=6 itd , to do ktorego?
5 paź 15:16
bezendu:
do pierwszego
5 paź 15:16
reya: hmm a mozesz wytłumaczyć dlaczego tak?
5 paź 15:17
5-latek: A powiedz mi. Wiesz skad sie wzielo x=6 i x=0 ?
5 paź 15:18
bezendu:
√x2−6x+9=3
√(x−3)2=3
|x−3|=3
x−3=3 lub x−3=−3
x=6 lub x=0
Nie znasz wzorów
5 paź 15:19
5-latek: Juz widze . Nie wiesz .
bezendu prosze wytlumaczyc kolezance
5 paź 15:19
bezendu:
5−latek policzyłem w pamięci.
5 paź 15:20
reya: no niestety u mnie z matma słabiutko ..

a 1b ?
5 paź 15:24
5-latek: Wiem ze tak obliczyles bo to jest proste

Tylko kolezanka moze nie umiec tak liczyc .
nalezy podkreslic role wzoru
√x2=|x|
Widzimy pod pierwiastkiem wzor skroconrgo mnozenia (a−b)
2=a
2−2a*b+b
2
W naszym przykladzie (x−3)
2=x
2−6x+9 i teraz tak jak napisales o 15:19
Teraz loezanko zad nr1 przyklad b ) zacznij od wymnozenia nawiasow to licz
5 paź 15:28
bezendu:
a resztę masz zrobić sama,a nie wstawiać po raz kolejny robiąc spam...
5 paź 15:29
5-latek: Reya −ten jezor jest niepotrzebny .
5 paź 15:30
reya: aha , aha czyli to √x2 zawsze bedzie sie rownac poprostu wartosc bezwzgledna ?
1b bedzie tak ? x− 14≤ 3x−3 ? i co dalej?
5 paź 15:33
bezendu:
@Reya Nie wiem na co się ślinisz ?
zrób całe zadanie to ktoś sprawdzi..
5 paź 15:35
reya: no własnie nie bardzo jakos potrafie, w tym rzecz. gdybym to umiała to nie pisała bym tu
5 paź 15:39
5-latek: | | 2 | | 2 | | 1 | |
bedzie tak 2x− |
| −1≤3x−3 ⇒2x−1 |
| ≤3x−3 ⇒2x−1 |
| ≤3x−3 teraz xsy na lewa strone |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
nierownosci a wiadome na prawa strone nierownosci i wyznacz x . Sprawdze .
5 paź 15:41
reya: 2x−3x≤ 112 −3
−x ≤ −112 / −1
x≥112 ?
5 paź 15:50
5-latek: DObrze.
teraz przyklad c rozwiazuj
5 paź 15:58
5-latek: Najlepiej rozpisuj sobie to po kolei .
5 paź 15:59
5-latek: To rozwiazanie z 15:50 mozemy zapisac tak x∊<1,5,∞)
5 paź 16:02
reya: potrzebuje małej wskazówki co zrobic z tym x− przed nawiasem? czy opuscic nawiasy i by było ?
x− 13 +x ?
5 paź 16:03
5-latek: masz opuscic nawias i dostaniesz x−1/3+x i dalej
5 paź 16:09
5-latek: Zobacz ze jesli mamy x−(1/3−x) to mozemy zapisac to tak x−1(1/3−x) i teraz mamy
| | 1 | | 1 | |
x−1* |
| −1*(−x)=x− |
| +x. |
| | 3 | | 3 | |
Ale zawyczaj tej 1 przed minusem sie nie pisze ale nalezy o tym pamietac
tak samo jak powinno sie zapisac tak 5*x ale dla uproszczenia pisze sie 5x
5 paź 16:14
reya: ok to juz bede wiedziec jak to zrobic . a w 2 zadaniu nie wiem wogole o co chodzi
5 paź 16:17
reya: tak myslalam ze tak bedzie ale do konca nie bylam pewna. bardzo dobrze tłumaczysz
5 paź 16:18
5-latek: tez nie jestem pewien ale moze chodzi o to zeby wynaczyc rozwiazanie |x−1|≤5 a potem rozwiazac
|x+2|>3 i wyznaczyc czesc wspolna .
To moze sprobuj tak rozwiazac. ewentualnie Mila lub Eta poprawi.
5 paź 16:25
reya: wyjdzie x≤6 i x>1
5 paź 16:33
5-latek: |x−1|≤5 to x−1≤5 lub x−1≥−5 teraz wyznacz xsy i zapisz przedzial do ktorego nalezy
rozwiazanie tego modulu (wartosci bezwzglednej)
To samo |x+2|>3 to x+2>3 lub x+2<−3 to samo wyznacz rozwiazanie tej wartosci
5 paź 16:40
reya: czyli to co teraz zapisałes to jest to samo? pogubiłam sie .. hm wg moich obliczen przedzial
bedzie (−∞,6> i (1,∞)
5 paź 16:49
reya: a jeszcze mam pytanie do 1A czy mozna to obliczyc z delty?
5 paź 16:55
5-latek: Rozpatrujemy |x−1|≤5 to x−1≤5 to x≤6 lub x−1≥−5 to x≥−4 Zaznacz teraz na osi liczbowej x≤6 i
x≥−4 i wyznacz przedzial do ktorego nalezy x
tak samo rozwiaz |x+2|>3
5 paź 16:56
reya: aa ok kumam.
|x+2|>3 x>1
lub x+2<−3 x<−5
wiec x należy (1,∞) lub (−∞,−5)
5 paź 17:06
5-latek: Pytanie do 1a . Mozesz . tylko ze delta w tym przykladzie =0 bo x
2−6x+9=0 to
Δ=b
2−4ac=(−6)
2−4*9*1=36−36=0 i teraz jesli Δ=0 to mamy pierwiastek ale podwojny i liczymy
| | −b | | 6 | |
go ze wzoru x1,2= |
| = |
| =3 postac iloczynowa jest taka a(x−x1)(x−x2) unas |
| | 2a | | 2 | |
x
1=x
2=3 i a=1 (wiec postac iloczynowa bedzie taka ) (x−3)(x−3)=(x−3)
2 . czyli
dostalismy wzor skoroconego mnozenia
5 paź 17:06
5-latek: Do postu z 17;06przedzial nalezy zapisac tak x∊(−∞−5)U(1,∞) ten znak U to symbol sumy
przedzialow .
Na razie musze wyjechac wiec moze ktos jeszce pomoze
Wyznacz jeszcze przedzial dla 1 wartosci .
5 paź 17:12
reya: (
∞,6> ∪<−4,
∞)
ok i tak dużo mi pomogłeś , został mi przykład 2B najtrudniejszy chyba

przydała by sie tez
mała wskazówka od czego zacząć najpierw
5 paź 17:20
5-latek: Zadanie 2B jest proste >
Musisz po prostu wiedziec co oznacza taki zapis a<b<c
Taki zapis oznacza a<b<c ⇔(a<b i b<c)
Podobnie a>b>c⇔(a>b i b>c)
My mamy taki zapis nierownosci 4<|x+1| ≤5
Popatrz teraz na ten zapis na zielono nazse a=4 nasze b=|x+1| c=5 czyli wedlug tego zapisu ta
nierownosc 4<|x+1|≤5 mozemy rozpisac tak 4<|x+1| i |x+1|≤5 i teraz rozwiaz te dwie
nierownosci z wartoscia bezwzgledna
5 paź 20:36
reya: 4<x+1
−x<−4+1
−x<−3 / * −1
x>3
(3,∞)
x+1≤5
x≤4
(−∞,4>
mam nadzieje ze dobrze?
5 paź 22:07
5-latek: sa to tylko jedne z dwoch rozwiazan
5 paź 22:13
5 paź 22:15
reya: aha trzeba jeszcze to : ?
−4> |x+1|
−x>4+1
x>−5 <−5,∞)
x+1≥−5
x≥−6 <−6,∞)
czy zawsze trzeba te dwa przypadki robic?
5 paź 22:20
5-latek: robisz tak np dla |x+1|≤5 to mamy x+1≤5 to x≤4 a takze x+1≥−5 to x≥−6 i najlepiej teraz
rysujesz sobie os liczbowa i zaznaczasz na osi te dwa przedzialy i odczytujesz rozwiazanie .
5 paź 22:25
5-latek: tak samo zaznaczasz dla tej 1 nierownosci I teraz suma rozwiazan |x+1|≤5 i 4<|x+1| jest
rozwiazaniem nierownosci 4<|x+1|≤5
5 paź 22:28
5-latek: i x>−5 to jest przedzial (−5 ∞) a nie <−5,∞)
5 paź 22:29
reya: no wlasnie nei weim jak zapisac rozwiazanie?
5 paź 22:35