Zadanie
Kostek:
Witam

Mam problem ze zrozumieniem pewnego zdania.Wczoraj już było rozwiązywane ale ja mam
pytania
''Dla jakich wartości parametru a równanie |x−1|=a
2−4a−1 ma dwa pierwiastki dodatnie''
|x−1|=b a
2−4a−1=b
1
0 żeby równanie miało dwa rozwiązanie b>0
x−1=b lub x−1=−b
x=b−1 lub x=−b+1
x=a
2−4a lub x=−a
2+4a+2
Muszą być spełnione trzy warunki
1
0 dwa rozwiązania a
2−4a−1>0
2
0 pierwsze rozwiązanie dodatnie a
2−4a>0
3
0 drugie rozwiązanie dodatnie −a
2+4a+2>0
https://matematykaszkolna.pl/forum/213536.html Jednak wczoraj ktoś pisał tylko o dwóch przypadkach z czym się nie zgadzam
5 paź 21:37
Kostek: up
5 paź 22:09
Trivial:
Tak jak robisz, czyli:
|x−1| = b ⇔ x = 1±b
Dwa pierwiastki dodatnie mamy wtedy, gdy:
1) b > 0
2) 1−b > 0 → b < 1
3) 1+b > 0 (zawarte w b>0)
0 < b < 1
0 < a2−4a−1 < 1
Zwykła nierówność kwadratowa.
5 paź 22:14
Kostek:
Trivial
Moim zdaniem b>0 zawarte jest w b>−1
5 paź 22:19
Trivial: Zły dobór słów. Jako że między tymi warunkami jest spójnik i, to warunek b > 0 i b > −1
upraszcza się do b > 0.
5 paź 22:23
Basia:
|x−1| = a2−4a−1
ma dwa rozwiązania ⇔ a2−4a−1 > 0 (to badasz)
x−1 = a2−4a−1 /+1
x = a2−4a i to na pewno jest dodatnie bo a2−4a > a2−4a−1 > 0
lub
x−1 = −a2+4a+1
x = −a2+4a+2 i to jeszcze musisz zbadać
ostatecznie masz dwa warunki:
a2 − 4a −1 > 0
i
−a2+4a+2 > 0
5 paź 22:23
Kostek:
Ale rozważenie 3 warunków nie jest błędem ?
5 paź 22:24
Basia: błędem nie jest, ale..........................
przypomnij sobie co kiedyś powiedział Napoleon
5 paź 22:26
Kostek:
Nie lubię historii, i nie interesuję się nią

Więc nie wiem co powiedział ?
5 paź 22:28
Basia: Nie zacytuję, bo się obrazisz
5 paź 22:29
Kostek:
Nie obrażę się

Na pewno nie na Ciebie
5 paź 22:31
pigor: ..., jak dla mnie, to warunki zadania spełnia nierówność podwójna taka :
0< a2−4a−1< 1 /+5 ⇔ 5< a
2−4a+4< 6 ⇔ 5< (a−2)
2< 6 ⇔
√5< |a−2|<
√6 ⇔
⇔ (a−2< −
√5 lub a−2>
√5) i −
√6< a−2<
√6 ⇔
⇔ (a< 2−
√5 lub a> 2+
√5) i 2−
√6< a < 2+
√6 ⇔
⇔
2−√6< a < 2−√5 lub
a+√5< a < 2+√6 ⇔
⇔
a∊(2−√6;2−√5) U (2+√5;2+√6) − szukany
zbiór wartości parametru a. ...
5 paź 22:31
Basia: to nie do Ciebie
pigor 
Cytuję: To nie błąd Panowie, to głupota.
5 paź 22:34
Kostek:
5 paź 22:35
Kostek:
Ale skoro tego nie widzę, nie wiem to rozważam 3 przypadki i wynik mam poprawny
5 paź 22:36
pigor: ..., cóż młode wilczki, niech walczą, jak powybijają sobie nieco ząbków, to ...

. ...
5 paź 22:37
Basia: Wynik będzie poprawny, ale czasu szkoda. Na maturze czas się liczy
5 paź 22:39
Trivial: Basiu, na maturze czasu jest aż nadto.
5 paź 22:40
Kostek:
I jeszcze zostaje, żeby z komisją sprawdzić swoje odpowiedzi
5 paź 22:43
Aga1.: A komisja zna rozwiązania?
6 paź 10:09