Nie śpię bo liczę Δ
Nie śpię bo liczę Δ:
Dla jakich wartości parametru a równanie |x−1|=a2−4a−1 ma dwa dodatnie pierwiastki
ogólnie żeby to miało dwa rozwiązania to a2−4a−1>0 wtedy mam dwa rozwiązania ale jaki warunek
na dwa dodatnie ?
4 paź 23:18
Godzio:

Takie coś rozwiązuje się najlepiej na rysunku
0 < a
2 − 4a − 1 < 1
4 paź 23:25
Nie śpię bo liczę Δ:
Ale ja muszę zrobić to algebraicznie ?
I czemu masz prostą skoro a2−4a−1 to będzie parabola ?
4 paź 23:26
Mila:

f(x)=|x−1|
g(m)=a
2−4a−1
g(m)>0 i g(m)<1
4 paź 23:28
Godzio:
Ale ta parabola ma się znajdować między 0, a 1 żeby były 2 dodatnie rozwiązania.
Przyjmijmy: a
2 − 4a − 1 = k. Wedy:
|x − 1| = k
2 dodatnie rozwiązania ma gdy k ∊ (0,1).
Teraz lepiej

?
4 paź 23:29
ZKS:
Najlepiej graficznie ale jak już trzeba koniecznie algebraicznie to
|x − 1| = a2 − 4a − 1
dwa rozwiązania mamy kiedy a2 − 4a − 1 > 0 rozbijając wartość bezwzględną dostajemy
x − 1 = a2 − 4a − 1 ∨ x − 1 = −a2 + 4a + 1
x = a2 − 4a ∨ x = −a2 + 4a + 2
aby pierwiastki były dodatnie to
a2 − 4a > 0 ∧ −a2 + 4a + 2 > 0.
Wszystko zbierasz w całość i masz odpowiedź. Tylko zobacz ile dłużej robisz algebraicznie
niż graficznie.
4 paź 23:29
Nie śpię bo liczę Δ:
Tylko graficznie nie podam parametru

i tu jest haczyk
4 paź 23:30
ZKS:
Jak nie podasz parametru? Przecież
Godzio i
Mila napisali jak zrobić graficznie.
4 paź 23:34
Nie śpię bo liczę Δ:
Wszystko czyli część wspólną a
2−4a>0 i −a
2+4a+2>0
vzyli ten pierwszy warunek a
2−4a−1>0 nie jest w sumie potrzebny

?
4 paź 23:34
ZKS:
Jest aby istniały dwa pierwiastki.
4 paź 23:36
Nie śpię bo liczę Δ:
A przedziału nie podam bo odpowiedź to (2−
√6;2−
√5)∪(2+
√5;2+
√6) i dlatego sposób
graficzny jest do bani
4 paź 23:45
Godzio:
Przecież to funkcja kwadratowa, to w czym problem rozwiązać takie nierówności, które podałem na
początku

?
4 paź 23:50
Nie śpię bo liczę Δ:
Jeszcze jedno pytanie

Czemu nie mogę rozpatrywać tylko warunków
a
2−4a>0 i −a
2+4a+2>0
4 paź 23:52
ZKS:
Jeżeli rozwiązujesz algebraicznie to od razu na samym początku należy założyć że
a
2 − 4a − 1 jest większe od 0 ponieważ tylko wtedy mamy dwa rozwiązania.
Jeżeli graficznie to pokazujesz na rysunku tak jak
Godzio i
Mila to zrobili.
4 paź 23:58
Nie śpię bo liczę Δ:
ZKS i potem muszę też rozważać do części wspólnej a
2−4a−1>0
Daj już spokój tym
graficznym nie chcę robić graficznie...
5 paź 00:02
ZKS:
Graficznie najszybciej i chyba najlepiej ale jak kto woli.

Tak też musisz bo muszą być spełnione wszystkie warunki.
5 paź 00:03