Funkcja liniowa
Kostek:
Funkcja f(x)=ax+8 i g(x)=3x+b gdzie a,b są liczbami naturalnymi i a∊(50,75) wartość 2010
przyjmuję dla tego samego argumentu. Znajdź współczynniki a i b. Proszę o wskazówkę
5 paź 20:37
Basia:
ax+8 = 2010
3x+b = 2010
a(2010−b)+24 = 6030
a(2010−b) = 6006
a i b∊N ⇒ a i 2010−b muszą być dzielnikami 6006
6006 = 2*3003 = 2*3*1001 = 2*3*11*91
a = 66 b = 91
5 paź 20:46
Basia: ale to nie jest jedyne rozwiązanie, bo można dalej rozkładać
91 = 7*13
pozostałe znajdź sam
5 paź 20:49
Kostek:
Dziękuję
5 paź 20:49
Kostek: b chyba źle

b=1919 tak mi wyszło ?
5 paź 20:50
Mila: a*x+8=2010
3x+b=2010
rozwiąż w zbiorze liczb naturalnych , pamietając, że a∊(50,75)
5 paź 20:50
5 paź 20:55
Basia: tak oczywiście: b = 2010 − 91 = 1919
5 paź 21:17
Kostek:
Basia a rzucisz okiem na moje pytanie 20:55 ?
5 paź 21:18
Basia:
ten ostatni warunek jest niepotrzebny
wyjaśnił to ZKS
skoro a2 −3a −2 > 0
(a musi bo inaczej równanie |x−2| = a2−3a−2 nie będzie miało dwóch pierwiastków)
to a2−3a > 2 > 0
5 paź 21:22
Basia: rzuciłam
5 paź 21:23
Kostek: Ok dziękuję w innym poście wstawię to zadanie bo też tego nie rozumiem
5 paź 21:25
Eta:
5 paź 21:27
Kostek:
Cześć kom
Eta
5 paź 21:37