Parametr
Nie śpię bo liczę Δ:
Dla jakich wartości parametru a równanie |x−2|=a2−3a−2 ma dwa pierwiastki różnych znaków ?
a2−3a−2>0
x−2=a2−3a−2 x−2=−a2+3a+2
x=a2−3a x=−a2+3a+4
i teraz trzeba rozważyć
a2−3a>0 −a2+3a+4<0
a2−3a<0 −a2+3a+4>0
Tak ?
5 paź 00:22
Eta:
g=a
2−3a−2>2 ⇒ a∊ .....
5 paź 00:28
Nie śpię bo liczę Δ:
a algebraicznie ? Nie rozumiem sposobów graficznych
5 paź 00:29
ZKS:
Nie trzeba tak rozważać. Trzeba tylko pomyśleć dlaczego wystarczy rozwiązać
a2 − 3a > 0 ∧ −a2 + 3a + 4 < 0.
5 paź 00:30
Nie śpię bo liczę Δ:
Ale można tak rozważać ?
5 paź 00:30
ZKS:
Nie bo jest to bezsensu.
5 paź 00:31
ZKS:
Skoro zakładamy że a2 − 3a − 2 > 0 to dodając do tego 2 jak możesz otrzymać liczbę ujemną?
5 paź 00:32
Nie śpię bo liczę Δ:
Nie jest bezsensu

każde rozwiązanie które prowadzi do rozwiązania ma sens, nie każdy
wszystko widzi i robi zadani tak jak potrafi
5 paź 00:33
ZKS:
Jest bezsensu skoro dostaje się błędną odpowiedź.
5 paź 00:37
Eta:
"rozwiązać zadanie wszyscy mogą! ale rozwiązać najprostszą drogą! tylko nieliczni mogą"
5 paź 00:38
ZKS:
Co racja to racja.
5 paź 00:43
Nie śpię bo liczę Δ:
Czyli konkretnie jakie warunki rozpatrywać ?
5 paź 09:35