| x−1 | ||
∫ | dx | |
| x2 −x +1 |
| x−1 | ||
nie wiem czy dobrze liczę ale bedzie to wygladalo tak : ∫ | ale | |
| (x+12) 2 − −34 |
nie mam pojecia o calkach
| 1 | 3 | |||
x2 − x + 1 = (x − | )2 + | |||
| 2 | 4 |
| x − 1 | |||||||||||||||||
∫ | dx | ||||||||||||||||
|
| 3 | ||
Teraz trzeba wyłączyć w mianowniku przed nawias i potem przed znak całki | ||
| 4 |
| 4 | x − 1 | ||||||||||||
... = | ∫ | dx = E | |||||||||||
| 3 |
|
| 2 | 1 | ||||||||||||
= t ⇒ | x − | = t | ||||||||||||
| √3 | √3 |
| 2 | 1 | √3 | 1 | ||||
x = t + | ⇒ x = | t + | |||||
| √3 | √3 | 2 | 2 |
| √3 | ||
dx = | dt | |
| 2 |
| 4 | √3 |
| ||||||||||||||||
E = | * | ∫ | dt = | |||||||||||||||
| 3 | 2 | t2 + 1 |
| 2√3 |
| |||||||||||||||
= | ∫ | dt = | ||||||||||||||
| 3 | t2 + 1 |
| 2√3 | 1 | √3t − 1 | ||||
= | * | ∫ | dt = | |||
| 3 | 2 | t2 + 1 |
| √3 | √3t | √3 | 1 | |||||
= | ∫ | dt − | ∫ | dt = | ||||
| 3 | t2 + 1 | 3 | t2 + 1 |
| t | √3 | 1 | ||||
= ∫ | dt − | ∫ | dt = | |||
| t2 + 1 | 3 | t2 + 1 |
| 1 | 2t | √3 | 1 | |||||
= | ∫ | dt − | ∫ | dt = | ||||
| 2 | t2 + 1 | 3 | t2 + 1 |
| 1 | √3 | ||
ln(t2 + 1) − | arctgt + C = ... | ||
| 2 | 3 |
Wychodzę z podziwu , tyle pisania ....
ja opadłam już z siły