Zadania z matmy
kamel: Witam wszystkich chciałbym prośić o zrobienie z wytłumaczeniem dwóch zadań
1)wykonaj działania:
| | 2x+4 | |
2)Naszkicuj wykres funkcji i omów jej własności y = |
|
|
| | x+3 | |
wykres naszkicuje i omówie własności tylko ze tą funkcje trzeba chyba przekształcic do postaci
kanonicznej a nie wiem jak to zrobić 2 sposobem prostszym bo wydaje mi się ze można tu
podzielic wielomiany i otrzyma się wzór w postaci kanonicznej ale prosiłbym o wytłumaczenie
tego 2 sposobu na tym przykładzie
29 wrz 10:47
Bogdan:
Dzień dobry.
| | 3 | | 5 | | 1 | |
1) Zrób to samo, co zrobiłbyś w tym działaniu: |
| + |
| + |
| = ... |
| | 4 | | 6 | | 8 | |
2) Podziel 2x + 4 przez x + 3 tak, jak dzieli się wielomiany.
29 wrz 10:54
kamel: Tak ale ja jestem kompletna noga jeśli chodzi o działania na wyrażeniach wymiernych więc badzo
prosiłbym o rozpisanie chociaż tego 1 a w 2 ma wyjść
29 wrz 12:42
aga: cześć

pierwsze zadanie musisz sprowadzić te ułamki do wspólnego mianownika czyli:
U{2*3*(x+2)+4x*3*(x−3)−1*(x−3)*(x+2){(x−3)*(x+2)*3}=U{6x+12+12x
2−36x−(x
2+2
| | 11x2−29x+18 | |
x−3x−6)}{(x−3)*(x+2)*3}= |
| nie wiem czy masz to jeszcze jakoś |
| | (x−3)*(x+2)*3 | |
inaczej zapisać można w liczniku obliczyć Δ; Δ=29−4*11*18=49
√Δ=7
| | | |
otrzymamy wtedy że ten ułamek= |
| |
| | (x−3)*(x+2)*3 | |
29 wrz 14:24
aga: a co do zadania drugiego to nie za bardzo wiem jak z tą postacią kanoniczną

rozwiązała bym
je w ten sposób że na początku określasz dziedzinę funkcji czyli x∊R−{−3}, ponieważ nie dzieli
się przez 0, rysujesz tabelkę wpisując w niej róźne wartości x podstawiając do wzoru obliczasz
y, zaznaczasz punkty w układzie współrzędnych i gotowe
29 wrz 14:34
Eta:
masz prezent ode mnie

kliknij tu
21072
29 wrz 14:44
Eta:
Przepraszam , to miała być wskazówka dla kogoś innego.
29 wrz 14:47
Eta:
To dla
aneta33 kliknij
21072
29 wrz 14:49
kamel: Dzięki aga jesteś super
29 wrz 15:47
Bogdan:
| | 2x + 4 | |
y = |
| , założenie: x ≠ − 3 |
| | x + 3 | |
Wykonujemy dzielenie:
2
−−−−−−−−−
(2x + 4) : (x + 3)
−2x − 6
−−−−−−−
−2
| | 2x + 4 | | −2 | |
y = |
| ⇒ y = |
| + 2, |
| | x + 3 | | x + 3 | |
1. Dziedzina D: x ∊ R \ {−3}.
2. Zbiór wartości funkcji ZW: y ∊ R \ {2}.
3. Asymptota pozioma: y = 2, asymptota pionowa x = −3.
4. Monotoniczność: funkcja jest rosnąca dla x ∊ (−
∞, −3)∪(3, +
∞).
5. Znak funkcji:
y < 0 dla x ∊ (−3, −2)
y = 0 dla x = −2 (miejsce zerowe),
y > 0 dla x ∊ (−
∞, −3)∪(−2, +
∞)
Uwaga − w rozwiązaniu ukryłem błąd, zapraszam do jego wskazania
29 wrz 17:05
aga: proszę bardzo
29 wrz 17:05
tim: Ja wiem

Gdzie błąd
29 wrz 17:07
aga: Ja też
29 wrz 17:09
kamel: Sądzę że błąd jest w monotoniczności funkcja nie rośnie od 3
29 wrz 19:06
kamel: Bardzo dziękuje też Bogdanowi
29 wrz 19:13
Bogdan:
Nikt dotąd nie wskazał ukrytego przeze mnie błędu. Zapraszam do poszukiwań

i do podania go.
29 wrz 21:21
Kalumniatoris: y = 0 dla x = −2 i x = −3
Wydaje mi się że to jest ten błąd. (tak powinno być)
29 wrz 21:28
Bogdan:
Nie Kalumniatoris, tu jest dobrze, dla x = −2 funkcja przyjmuje wartość 0,
dla x = −3 funkcja nie jest określona i takie informacje podałem w opisie własności
funkcji.
Dodam, że błąd, który zamieściłem, jest bardzo poważny.
29 wrz 21:34
Kalumniatoris: **** nie zauważyłem wykresu (tak mało rzucał się w oczy)
29 wrz 21:37
Eta:
funkcja jest rosnąca w
całej dziedzinie
zatem w przedziałach x€ ( −∞, −3) U(
−3, ∞)
29 wrz 23:26
Bogdan:
Tak Eto, rzeczywiście powinien być minus przed trójką, zgubiłem go, ale nie ten
błąd miałem na myśli.
Błąd jest w zapisie przedziału monotoniczności, powinno być tak:
funkcja jest rosnąca dla x ∊ (−∞, −3), (−3, + ∞).
Nie może być znak sumy zbiorów ∪, tu musi być przecinek.
1 paź 00:22
Eta:
Też coś?
pierwszy raz coś takiego widzę

kto to wymyślił


jeżeli D= R\{−3} = [ ( −∞, −3) U( −3, ∞)]
to jest równoważne
sumie przedziałów otwartych
zawsze tak uczyłam ( i mnie też tak uczono )
Czy możesz mi wyjaśnić ; co ma oznaczać
przecinek 



?
1 paź 00:33
1 paź 00:35
Eta:
Przepraszam ,ale mnie trochę "poniosło" !
1 paź 00:36
1 paź 00:39
AROB: Ja też,
Eta, byłam uczona przed "wiekami" tak, jak Ty. A od kilku lat zmuszona byłam się
przestawić na wersję z przecinkami, choć bez przekonania. Spotkałam uzasadnienie tej teorii,
ale dziwnie to brzmi , mimo wszystko.
1 paź 00:40
Eta:
he,he.....
w takim układzie , muszę uciekać z forum ,bo nigdy się nie przekonam do takiego
zapisu

!
Pora spać

Dobranoc, miłych snów
1 paź 00:46
Bogdan:
Za późno jest już na wyjaśnienie, w dzień wrócimy do tego zagadnienia.
Dodam jedynie, że korzystamy tu wprost z definicji funkcji rosnącej względnie
z definicji funkcji malejącej.
1 paź 00:56
AROB: Masz rację
Eta
!

Jak można tak zmieniać przedmiot ,,jakby nie było, ścisły

!
Podobny dylemat przeżyłam z odczytywaniem przedziałów monotoniczności z wykresu: zawsze były
otwarte, a teraz jedni domykają, inni nie, więc wprowadzono absurdalne "przedziały maksymalne"
.

.
Lepiej idźmy spać, szkoda nerwów przed snem

!
Dobranoc

!
1 paź 00:57
Bogdan:
Dobranoc
Eto i
AROB
1 paź 00:59
AROB: Dobranoc
Bogdanie 
Dość na dziś

!
1 paź 00:59
Eta: W ciągu ostatnich 45 minut na forum pojawili się:
Eta, AROB, Bogdan
Dobranoc

wytrwałej "trójcy"
1 paź 02:05
Eta:
Jeszcze dorzucę: ta godzina i ten "skład"

świadczy wybitnie o "skrzywieniu zawodowym"
1 paź 02:08
Bogdan:

Definicja funkcji rosnącej.
Funkcja f(x) jest rosnąca w przedziale A wtedy, gdy z założenia x
2 − x
1 > 0 wynika
f(x
2) − f(x
1) > 0.
Definicja funkcji malejącej.
Funkcja f(x) jest malejąca w przedziale A wtedy, gdy z założenia x
2 − x
1 > 0 wynika
f(x
2) − f(x
1) < 0.
| | −2 | |
Weźmy funkcję f(x) = |
| + 2 i jej wykres. |
| | x + 3 | |
Niech A = R \ {−3}, A jest dziedziną tej funkcji.
A: x ∊ (−
∞, −3)∪(−3, +
∞)
Przyjmujemy: x
1 = −5 ∊ A, x
2 = −1 ∊ A.
Widzimy, że −1 − (−5) = 4 > 0, czyli x
2 − x
1 > 0, spełnione jest więc założenie określone
w definicji funkcji rosnącej oraz w definicji funkcji malejącej.
Wyznaczamy teraz znak różnicy: f(x
2) − f(x
1), jeśli ta różnica jest dodatnia, to funkcja
jest rosnąca w przedziale A, a jeśli jest ujemna, to funkcja jest malejąca w tym przedziale.
| | −2 | | −2 | |
f(x1) = |
| + 2 ⇒ f(−5) = |
| + 2 = 3 |
| | x1 + 3 | | −5 + 3 | |
| | −2 | | −2 | |
f(x2) = |
| + 2 ⇒ f(−1) = |
| + 2 = 1 |
| | x2 + 3 | | −1 + 3 | |
f(x
2) − f(x
1) = 1 − 3 = −2 < 0, czyli funkcja jest malejąca, co jak widać na rysunku, jest
nieprawdą.
Sprzeczność wynikła z przyjęcia przedziału A = (−
∞, −3)∪(−3, +
∞), czyli przyjęcia
sumy przedziałów.
Uniknie się sprzeczności, jeśli przeprowadzimy badanie monotoniczności funkcji
oddzielnie dla przedziałów: A
1 = (−
∞, −3) oraz A
2 = (−3, +
∞).
Poprawny zapis przedziałów monotoniczności dla rozpatrywanej funkcji może być
taki:
f(x) ↗ dla x ∊ (−
∞, −3), f(x) ↗ dla x ∊ (−3, +
∞);
Dopuszcza się skrócone formy zapisu:
f(x) ↗ dla x ∊ (−
∞, −3), (−3, +
∞)
albo jeszcze krócej:
↗ (−
∞, −3), (−3, +
∞).
Podsumowując.
Monotoniczność opisujemy oddzielnie dla każdego przedziału będącego składnikiem
sumy przedziałów tworzących dziedzinę funkcji. Nie można przedziałów łączyć znakiem
sumy zbiorów ∪.
1 paź 12:12
Bogdan:
Dzień dobry
AROB i
Eto 
.
1 paź 12:14
żółwik:
1 paź 12:22
Bogdan:
żółwiku, rozpoznałem Ciebie
Eto
1 paź 12:32
żółwik:
Dzień dobry, witam

"Sherlock Holmes"
1 paź 12:39
1 paź 13:54
Bogdan:
Przeczytałem i podzielam zamieszczone poglądy w artykule. Interesujące są również
komentarze znajdujące się pod tekstem artykułu. Kiedyś, jakieś 40 lat temu, jeden
z popularnych w tamtych czasach publicystów zauważył: " ... my, ćwierćinteligenci,
jesteśmy solą tej ziemi ...". Myślę, że to spostrzeżenie jest dzisiaj również aktualne,
niestety.
Dobrze jednak, że zauważa się zjawisko opisane przez autorkę artykułu.
1 paź 14:32
żółwik:
1 paź 14:59