czerwone linie to promienie okręgu długości 6cm, zatem otrzymujemy dwa trójkąty równoramienne i
ponieważ |AS| = |AW| , więc te trójkąty AOS i AOW są przystające (cecha bbb)
∠ SAW = 30o więc kąty przy podstawie tych trójkątów wynoszą 15o
stąd kąt AOS = 150o (trójkąty AOS i AOW są równoramienne więc kąty przy podstawie są równe i
suma kątów w trójkącie wynosi 180o)
pole czworokąta SOWA to 2 razy pola trójkąta AOS (trójkąty AOS i AOW są przystające) a pole
| 1 | 1 | 1 | ||||
trójkąta AOS to | * 6 * 6 * sin150o = | * 6 * 6 * | = 9 | |||
| 2 | 2 | 2 |