Dziedzina funkcji
MKZygu: Dziedzina funkcji: p(x)=log2[1−log1/2(x2−5x+6)]
Prosił bym o dokładne rozpisanie tego. Chciałbym zobaczyć czy dobrze myśle jak to zrobić i
nauczyć się tego a nie jedynie spisać
4 paź 21:23
Eta:
1 / 1−log1/2(x2−5x+6)>0
i 2/ x2−5x+6>0
i wybierz część wspólną
4 paź 21:25
MKZygu: Czyli wyszło że w równaniu kwadratowym x1=2 x2=3 czyli te dwie liczby nie mogą być dziedziną
ponieważ ogarytm musi być z liczby większej niż 0
4 paź 21:29
Eta:
2/ x2−5x+6>0 ⇔ x∊(−∞2)U (3,∞)
4 paź 21:31
MKZygu: kolejno zamiast równania kwadratowego podstawiam x. i tworze nierówność log
1/2x<1. Ponieważ
logarytm ten nie może być większy od 1 bo wtedy log
2 był by z liczby ujemnej co jest
sprzecznością. I wychodzi mi że x jest w przedziale (1/2,
∞) i co dalej mam zrobić

I czy wgl
robie dobrze
4 paź 21:33
Eta:
| | 1 | |
1/ log1/2(x2−5x+6) <0 ... f log. malejąca , bo |
| ∊(0,1) |
| | 2 | |
to:
czyli teraz rozwiąż nierówność
x
2−5x+6>1
4 paź 21:34
MKZygu: Eta czyli jak mam to rozumieć

Bo coś licze i licze ale w całość nie potrafie poskładać
4 paź 21:35
Eta:
z 1/ x∊(−∞, 2)U(3,∞)
z 2/ x2−5x+5>0 Δ = ...... x1=....... x2=.........
x∊(−∞, x1) U (x2,∞)
teraz wybierz cz. wspólną 1/ i 2/ i to będzie odp:
4 paź 21:38
MKZygu: Eta a co z tą jedynką przed log
1/2
4 paź 21:43
Eta:
Ejjj kurczę pomyliłam się ( słabo już widzę

2/ 1−log
1/2(x
2−5x+6)>0
log
1/2(x
2−5x+6)<1
teraz dokończ....
4 paź 21:43
MKZygu: No tak mi uciekła

Już siedze nad podobnymi zadaniami od południa i mi też sie zdarza
4 paź 21:47
MKZygu: Eta Δ=5 więc 5−51/2
x1= −−−−−−−
2
4 paź 21:55
MKZygu: Dobrze zrobiłem
4 paź 21:55
Eta:
4 paź 21:58
MKZygu: Sorry pomyliłem sie zrobiłem z zerem nie z 1 ale to itak mi wychodzi 5−31/2 przez 2
chyba robie błąd
4 paź 22:02
MKZygu: *31/2
4 paź 22:02
Eta:
to
| | 5−√3 | | 5+√3 | |
2/ x€ (−∞, |
| ) U ( |
| ,∞) |
| | 2 | | 2 | |
teraz cz. wspólna 1 / i 2/ i masz odp: D=.........
4 paź 22:13
MKZygu: Eta a umiał byś mi to wyjaśnić:
|2x−3|
−−−−−−−−>2
|x−1|
4 paź 22:59
ZKS:
Dziedzina x ∊ R \ {1}
|2x − 3| >2|x − 1|
2x − 3 > 2x − 2 ∨ 2x − 3 < −2x + 2
| | 5 | | 5 | |
−3 > −2 ∨ x < |
| ⇒ x ∊ (−∞ ; |
| ) \ {1} |
| | 4 | | 4 | |
4 paź 23:25
Eta:
x≠1
|2x−3|>2|x−1|
dla x∊(−
∞, 1) −2x+3> −2x+2⇒ 3>2
zatem
x∊(−∞,1)
| | 3 | | 5 | |
dla x∊(1, |
| ) −2x+3 > 2x−2 ⇒ x < |
| |
| | 2 | | 4 | |
to
x∊(1, 54)
| | 3 | |
dla x∊< |
| ,∞) 2x−3 >2x−2 ⇒ x∊∅ |
| | 2 | |
odp x∊
(−∞,1) U (1,54)
4 paź 23:27
MKZygu: ZKS mi wyszło właśnie że od 5/4 do nieskończoności

A właśnie ten ułamek jest w jednej
wartości bezwzględnej |(2x−3)/(x−1)|>2 robi to różnice
4 paź 23:28
Eta:
x≠1
| | 2x−3 | |
| |
| |>2 ⇔|2x−3|>2*|x−1| |
| | x−1 | |
4 paź 23:30
MKZygu: I wyjaśnijcie to bardziej bo ja serio chce to zrozumieć ale nie kmini nic
4 paź 23:31
ZKS:
| | a | | |a| | |
Nie robi ponieważ | |
| | = |
| . |
| | b | | |b| | |
4 paź 23:31
MKZygu: x∊(−
∞, 1) <= z kąd to sie wzieło
4 paź 23:32
ZKS:
Dobra jest
Eta to Ci wszystko ładnie wytłumaczy.
4 paź 23:32
MKZygu: No ja muszę to umieć zrobić. mam zaległości straszne z tego wszystkiego po moim pięknym
technikum i jak nie nadrobię samemu to raczej nie zdam semestru
4 paź 23:34
Eta:
Tłumacz
ZKS, bo ja idę na herbatkę

Ty rozwiązałeś to prościej ( ja rozpatrzyłam przedziałami , w tym przypadku bez potrzeby )
4 paź 23:35
MKZygu: no rozwiązania rozumiem w jednym i w drugim jedynkę się wyklucza. Ale jak do tego doszliście
nie wiem
4 paź 23:38
ZKS:
Jak rozumiesz rozwiązanie to git.

Zauważ że masz ułamek a jak wiesz mianownik
nie może być równy 0 ponieważ wtedy ta nierówność nie ma sensu liczbowego więc naszą
dziedziną są wszystkie liczby rzeczywiste wyrzucając tę liczbę która nam zeruje mianownik.
Dalej rozwiązując tą nierówność otrzymujemy przedział w którym znajduje się liczba która
nie należy do naszej dziedziny więc z tego zbioru ją trzeba wyrzucić.

Wszystko już jasne dlaczego wyklucza się to z rozwiązania?
4 paź 23:43
MKZygu: Dalej nie kminie z kąd te liczby no w sumie pierwszą czaje a ta druga dziedzina
4 paź 23:47
Godzio:
skąd
4 paź 23:48
Eta:
To tak, jak : b
ulu
4 paź 23:51
ZKS:
Chodzi Ci o rozpatrywanie przedziałów.

Dopiero teraz zauważyłem.
Spójrz tutaj
1805. Jak będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości pisz.
4 paź 23:54
Eta:
1805
Przyda się np dla nierówności:
|x−2|− |x+1| >2
4 paź 23:56
MKZygu: dzięki
4 paź 23:58
ZKS:
Dla Ciebie
Eta
4 paź 23:59
Eta:
Czy to jedno z tych, które ode mnie dostałeś?
ZKS ( czy było robaczywe?
5 paź 00:06
ZKS:
5 paź 00:10