bardzo proszę o pomoc
pitt: wiadomo, że log2516=a. oblicz log125128
30 wrz 20:56
Bogdan:
Zobacz podobny, zresztą Twój przykład
21345 i zaproponuj swoje rozwiązanie tego
zadania.
30 wrz 20:58
malinaa18: wiesz już jak to zrobić jak nie sluże pomocą
30 wrz 21:22
pitt: niestety nie wiem mógłbyś pomóc
30 wrz 21:36
pitt: 

?
30 wrz 21:48
malinaa18: przepraszam jednak nie weiel kojarze ale weim ze musisz log 125 rozpisac tak zeby uzyc tego
pierwszego i chyba 16 razy ile zeby dalo 120 i te 25 dac do 5 potegi
30 wrz 21:56
malinaa18: wiecej mi nie rpzychodzi na mysl
30 wrz 21:56
malinaa18: potem wedlug dwoch głownych wzorow na mnozene odejmowanie tam bylo tez
30 wrz 21:58
Bogdan:
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a = log2516 = log2524 = 4log252 = |
| = |
| = |
| = |
| | log225 | | log252 | | 2log25 | |
| | 2 | | 2 | |
a = |
| ⇒ log25 = |
| |
| | log25 | | a | |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
log125128 = log12527 = 7log1252 = |
| = |
| = |
| = |
| | log2125 | | log253 | | 3log25 | |
30 wrz 22:34