proszę o pomoc
pitt: wiadomo że log2516=a. oblicz log25128
30 wrz 20:13
Moni: log
25 128=log
25 16*8=log
25 16+ log
25 8=a+log
25 8
a=log
25 16=log
252*8=log
25 2+log
25 8
czyli log
25 8=a−log
25 2
zaś log
25 16=a
log
25 2
4=a
4 log
25 2=a
podsumowując
| | a | | 7 | |
log25 128=a + log25 8= a+ a−log25 2= 2a− |
| = |
| a |
| | 4 | | 4 | |
30 wrz 20:24
marzena:
log25 128 = log25 16*8 = 8 * log25 16 = 8a
loga b m = m * loga b a∊R+\{1} b∊R+ m∊R
30 wrz 20:30
Moni: ale to nie jest do potęgi, tylko 16*8
30 wrz 20:31
marzena:
no wlaśnie

teraz zauważyłam
30 wrz 20:35
Bogdan:
| | 1 | |
a = log2516 = log2524 = 4log252 ⇒ log252 = |
| a |
| | 4 | |
| | 1 | | 7 | |
log25128 = log2527 = 7log252 = 7 * |
| a = |
| a |
| | 4 | | 4 | |
30 wrz 20:54