studia... :D
PuRXUTM: witam wszystkich

Mam bardzo wiele pytań

Zaczęły się studia, zaczęły się matematyczne problemy

mam nadzieję że ktoś mi pomoże

to może zacznę od tego:
mam takie coś
∀ x∊R ∃ n∊N x<n prawda
∃ n∊N ∀ x∊R x<n nie prawda
może ktoś mi to wytłumaczyć tak na chłopski rozum ? No i dlaczego jak się zamieni kolejność
kwantyfikatorów to zmienia się sens zdania
4 paź 18:58
Krzysiek: 1) dla każdego 'x' istnieje takie 'n' że x<n
czyli wybierasz sobie jakiegoś 'x' np. 10,π, 1000 to zawsze znajdziesz takie 'n',że:
ta nierówność będzie spełniona (odpowiednie n równe 11,4,1001)
2) istnieje 'n' że dla każdego 'x' : x<n
np. n=10 to nie dla każdego 'x' ta nierówność jest spełniona bo np. dla x=11 11>10.
4 paź 19:05
PuRXUTM: ok dzięki

coś łapie czyli chodzi o to jak jest pierwszy kwantyfikator to wybieram jakąś
liczbę a dopiero później (po nim) mogę wybrać drugą liczbę ( do 2 kwantyfikatora) ?
teraz następne

czym różni się dowód nie wprost od zasady kontrapozycji ? bo jak na razie dla mnie to to samo

p⇒q
¬q⇒¬p
4 paź 19:23
Krzysiek: co do pierwszego,zadania
1)dla każdego 'x' (wybranego) znajdziesz 'n' takie,że coś tam zachodzi.
2) istnieje jeden 'n' taki że dla każdego 'x' coś tam zachodzi.
może będziesz to miał:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grupa_(matematyka)
dla dodawania:
2)istnieje taki element 'e∊Z'(zero) że dla każdego x∊Z
x+e=e+x=x
i tym elementem jest zero.
1)dla każdego x∊Z znajdziesz taki x'∊Z że
x+x'=e
(e=0)
czyli x+x'=e
no i oczywiście zawsze znajdziesz taki x'
np. dla x=5 ,x'=−5
dla x=2, x'=−2
itd.
co do drugiego pytania:
przykłądowo masz udowodnić,że:
p⇒q
dla dowodu nie wprost zakładasz,że prawdziwe jest: ~(p⇒q) i dochodzisz do sprzeczności
a dla kontrapozycji (jeżeli tak jest wygodniej) udowadniasz ~q⇒~p
4 paź 19:34
PuRXUTM: rozumiem

kolejne: zał: a,b≥0
⇔
a+b≥2
√ab
⇔
a
2+2ab+b
2≥4ab
tak jeden profesor napisał, a jeden nauczyciel mówił że tak nie wolno bo to nie jest równoważna
(chodzi o "znaczek" ⇔

)
4 paź 19:58
Krzysiek: może chodzi o to,że:
a2+2ab+b2≥4ab ⇒ |a+b|≥2√ab
a nie a+b≥2√ab
ale mając te założenia to chyba zachodzi ⇔...
4 paź 20:18
PuRXUTM: dzięki wielkie

Jutro jeszcze wrócę do pisania dalszych zapytań bo już nie mam dzisiaj ochoty
4 paź 20:48
4 paź 20:49
Mila:
Przy założeniu a,b≥0 wszystko gra. godz.19:58
4 paź 21:45
Nie śpię bo liczę Δ :
PuRXUTM co studiujesz ?
4 paź 21:49
PuRXUTM: studiuję matematykę na UJ
5 paź 09:41