funkcja kwadratowa
olkaq: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze napisałam postać kanoniczną, miejsca zerowe, zbiór
wartości wierzchołek i oś symetrii danej mi w postaci ogólnej funkcji kwadratowej

f(x) = − 10x
2 + 20x − 2
| | 5 + 2√5 | | 5 − 2√5 | |
miejsce zerowe: |
| lub |
| |
| | 5 | | 5 | |
ZW = (−
∞,8>
Wierzchołek: (1,8)
Wzór osi symetrii x = 1
3 paź 16:29
3 paź 16:34
olkaq: w mojej funkcji postać kanoniczne wygląda tak: f(x) = −10(x − 1)2 − 3
3 paź 16:38
Monika: jest ok, ale nie napisałas postaci kanonicznej
podstawiasz do wzoru: f(x) = a(x−p)2+q, co daje nam f(x) = −10(x−1)2+8
3 paź 16:42
5-latek: to Δ=b
2−4ac=400−4*20=320
| | −delta | |
yw= |
| =−320/−40=8 wiec postac kanoniczna to f(x)=−10(x−1)2+8 |
| | 4a | |
popraw i licz miejsca zerowe
3 paź 16:46
5-latek: No coz tak dlugo liczysz te x1 i x2 ?
3 paź 16:58
3 paź 17:05
5-latek: √320=
√4*
√80=
√4*
√4*
√20=
√4*
√4*
√4*
√5= 2*2*2
√5=8
√5
| | −20−8√5 | | −4(5+2√5) | | 5+2√5 | |
x1= |
| = |
| = |
| |
| | −20 | | −20 | | 5 | |
| | 5−2√5 | |
to x2= |
| czyli masz OK |
| | 5 | |
3 paź 17:21