równania
isia:
Proszę o pomoc, totalnie nie wiem jak robić tego typu zadania

Określ liczbę rozwiązań w zależności od parametru a. Dla tych wartości parametru dla których
istnieją rozwiązania podaj je
c) a
x−3=9x+a
2 paź 22:34
isia:
a
2x−3=9x+a
2 paź 22:34
krystek: wyznacz x
2 paź 22:40
isia:
a
2x−9x=a−3
x(a
2−9)=a−3
2 paź 22:42
Janek191:
a
2 x − 3 = 9 x + a
a
2 x − 9 x = a + 3
( a
2 − 9)*x = a + 3 ; a ≠ − 3 ∧ a ≠ 3
| | a + 3 | |
x = |
| |
| | ( a − 3)*( a + 3) | |
============
2 paź 22:42
krystek: i teraz
1 rozwiązanie gdy a≠3
brak gdy a=3
nieskończenie wiele gdy a=−3
2 paź 22:45
Kostek:
Mogę tak sobie skracać w jednym wątku widziałem, że nie można skracać
2 paź 22:45
Kostek: ?
2 paź 22:48
Kostek: Ostatnio toczyła się dyskusja na temat podobnego zadania i tam nie było można skracać ?
2 paź 22:51
ZKS:
Upraszczać wyrażenie można tylko wtedy jeżeli ustalimy dziedzinę.
Tutaj mamjąc równanie liniowe z parametrem postępujemy zawsze tak samo.
Równanie postaci mx + n = 0 ma
jedno rozwiązanie dla m ≠ 0 ∧ n ∊ R
nieskończenie wiele rozwiązań (równanie tożsamościowe) dla m = 0 ∧ n = 0
brak rozwiązań (równanie sprzeczne) dla m = 0 ∧ n ≠ 0.
2 paź 22:53
Lorak: tutaj też nie można; w liczniku jest dodawanie.
2 paź 22:53
Lorak: chodziło mi o post Janka oczywiście
2 paź 22:54
Kostek: Czyli Janek źle zrobił upraszczając ?
2 paź 22:54
Lorak: tak mi się wydaje.
2 paź 22:55
Kostek:
Też mi się wydaję, że nie można skracać ?
2 paź 22:56
Basia: ale się dajecie wpuszczać w maliny

można skrócić,
po rozpatrzeniu warunków
czyli dla a=3 brak rozwiązania
dla a= −3 nieskończenie wiele rozwiązań
| | 1 | |
dla a≠±3 jedno rozwiązanie x= |
| |
| | x−3 | |
2 paź 23:00
Kostek:
Basia poczekaj zaraz poszukam linku z dyskusją
2 paź 23:00
2 paź 23:02
2 paź 23:02
ZKS:
| | a + b | | 1 | |
Lorak przecież wyrażenie |
| = |
| dla a ≠ ±b. |
| | (a + b)(a − b) | | a − b | |
2 paź 23:02
Basia: przeczytaj co napisał
ZKS
już jaśniej się chyba nie da
2 paź 23:02
Basia: odszukaj wpis z 21:03
jaki jest wynik dla a≠±2 ?
czyżby nie był skrócony ?
2 paź 23:04
Basia: to do Kostka i dotyczy tego linku
2 paź 23:04
ZKS:
Zrozumcie że tu należy określić ilość rozwiązań w zależności od parametru dlatego
nie można tego od tak tego upraszczać bo nie wiem co dostaniemy dla tego parametru który
wyrzucamy z dziedziny więc należy to przeanalizować.
2 paź 23:04
Kostek:
Tam skracamy dopiero w 3 kroku a tu od razu ? nie ogarniam
2 paź 23:06
Basia: Janek191 one blisko są te: a i x

ale oczywiście tak jak napisałeś
2 paź 23:06
Basia: Janek już w trzeciej linijce założył, że a≠±3 i ma wobec tego prawo dzielić
niestety nie napisał co się dzieje dla a= −3 i a=3
a to musi zbadać przed skróceniem (ja uważam, że przed podzieleniem)
bo po skróceniu już się nie dowie co się dzieje dla a=3
dlatego to rozwiązanie nie jest kompletne
dokończyła krystek, ale ani krystek, ani innej dobrej duszy na maturze przy Was
nie będzie
2 paź 23:10
Kostek:
Czyli najlepiej nie skracać ?
2 paź 23:11
Kostek:
Basia zawsze jeszcze są nauczyciele w komisją więc można się zapytać
2 paź 23:12
Basia:
najpierw rozpatrzyć warunki; potem jak najbardziej (wręcz koniecznie) skracać
2 paź 23:16
ZKS:
Basia oczywiście że przed podzieleniem według mnie.
| | 0 | |
Bo co to jest |
| ?  Na maturze by zapewne odjęli punkty za takie coś. |
| | 0 | |
2 paź 23:16
Kostek:
Czyli skracać w ostatnim kroku ?
2 paź 23:17
Basia: no i widzisz
isiu (hm,hm.....) jak napsociłaś
2 paź 23:18
Kostek:
To ja Kostek, specjalnie podałem isia bo Eta ukrywa się pod tym nickiem
2 paź 23:20
2 paź 23:21
isia:
Kostek
2 paź 23:24
Lorak: można skrócić, mój błąd.
Najlepiej to sobie tak zapisać:
| a+3 | | a+3 | | 1 | |
| = |
| · |
| |
| (a+3)(a−3) | | a+3 | | a−3 | |
teraz już nawet mniej doświadczone oko to widzi
2 paź 23:25
ZKS:
Dla a = −3 masz dzielenie przez 0.
2 paź 23:26
Kostek:
2x+3=3x−5a
−x=−5a−3
x=5a+3
jak tu zapisać że dla dowolnego a każda liczba rzeczywista może być ?
2 paź 23:28
Lorak: zawsze w szkole miałem mówione, że nie można skracać, jeżeli w liczniku nie ma mnożenia.
ale nie będę zwalał winy na nauczyciela, bo pewnie mówił dobrze, a ja źle zrozumiałem.
tutaj zobaczyłem dodawanie i z automatu powiedziałem że nie można skracać.
Czasem jednak trzeba sie zastanowić
2 paź 23:28
Lorak: ZKS, pamietam o dziedzinie.
Po prostu miałem wklepany schemat, że jeśli w liczniku dodawanie to nie można skracać.
2 paź 23:29
ZKS:
Lorak prawdopodobnie chodziło o takiego typu przykład
| ac + bc | | c + c | |
| i teraz sobie upraszczasz i masz |
| .  |
| ab | | 1 | |
2 paź 23:31
ZKS:
Kostek równanie postaci x = 5a + 3 dla a ∊ R ma zawsze jedno rozwiązanie i tyle wystarczy
napisać.
2 paź 23:32
Kostek:
polecenie to samo ale przykład inny
2x−a
2=a+ax−6
2x−ax=a
2+a−6
x(2−a)=a
2+a−6
dla a=2 sprzeczność
dla a<0 oznaczone
dal a>0 oznaczone ?
2 paź 23:34
Lorak: przy okazji warto dodać że przy nierównościach nie można skracać.
2 paź 23:37
Kostek: dla a≠2 oznaczone o tak
2 paź 23:38
isia:
dla a=2 −−− niesk. wiele rozwiazań
dla a≠ 2 −−− jedno rozw.
nie ma takiego "a" by równanie było sprzeczne
2 paź 23:38
Basia:
x(2−a) = a
2+a−6
chcę dzielić przez a−2
a−2 = 0 ⇔ a=2
sprawdzam co dostanę dla a=2
x*0 = 4+2−6
0 = 0
równanie nieoznaczone
dla a≠2 mogę dzielić i mam równanie oznaczone z rozwiązaniem
| | a2+a−6 | | (a−2)(a+3) | | −(2−a)(a+3) | |
x = |
| = |
| = |
| = −(a+3) = −a−3 |
| | 2−a | | 2−a | | (2−a) | |
2 paź 23:39
ZKS:
Kostek nadal widzę że tego nie umiesz.
2 paź 23:40
Kostek:
dla a=2 nieskończenie wiele roz ?
jak podstawię w mianownika za a=2 to będę dzielił przez 0 ?
2 paź 23:41
Kostek:
ZKS nadal widzę, że masz racje
2 paź 23:41
ZKS:
Spójrz co
Basia zrobiła przed podzieleniem sprawdza co dostanie dla a = 2 i dopiero
potem zakłada że a ≠ 2 i dzieli przez 2 − a.
2 paź 23:43
Kostek:
Najpierw mam sprawdzać a potem dzielić

dla a=2 sprzeczność bo nie mogę dzielić przez 0 więc
jakim cudem nieskończenie wiele rozwiązań

2 paź 23:47
Basia: | | 0 | | 2 | |
tak się kończy zapisywanie głupkowatych symboli typu |
| i |
| |
| | 0 | | 0 | |
c.b.d.u.
Kostek zobacz wpis z 23:39
tam jest to tak rozwiązane jak powinno
2 paź 23:50
ZKS:
To może taki sposób Ci będzie bardzie odpowiadał
2x − a2 = a + ax − 6
2x − ax − a2 − ax + 6 = 0
(2 − a)x + (2 − a)(a + 3) = 0
(2 − a)(x + a + 3) = 0
widać że jeżeli a = 2 to mamy
0 = 0
jeżeli a ≠ 2 to
x = −a − 3.
Widzisz już to?
2 paź 23:50
Kostek: To czemu moim sposobem nie wychodzi ? Skoro dobrze przekształciłem ?
2 paź 23:52
Basia:
po pierwsze bo źle przekształciłeś, bo a
2+a−6 ≠ (a−2)(a+2)
po drugie bo źle podzieliłeś, bo dzielisz przez a−2 a powinieneś przez 2−a
| | 0 | |
po trzecie bo nie wiesz co to jest |
| |
| | 0 | |
jakbyś wiedział, to by Ci wyszło
jakbyś dobrze przekształcił i podzielił dostałbyś
| | 0*5 | | 0 | |
dla a=2 dostaniesz |
| = |
| więc to ma świadczyć o tym, że to jest tożsamość |
| | 0 | | 0 | |
czyli równanie nieoznaczone
| | 2 | |
jakbyś dostał |
| to byłaby rzekomo sprzeczność |
| | 0 | |
napisz
taki bzdet na maturze i pożegnaj się z dobrym wynikiem
3 paź 00:06
Kostek:
| 0 | |
| to bzdura i napisałem że przez 0 dzielić nie mogę, po drugie podzieliłem przez a−2 |
| 0 | |
ponieważ wyłączyłem − przed nawias
3 paź 00:09
Gustlik: a
2x−3=9x+a
a
2x−9x=a+3
(a
2−9)x=a+3 /:(a
2−9), gdy a
2−9≠0
1. Gdy a
2−9≠0 ⇔ a≠3 i a≠−3 − równanie oznaczone rozwiązanie j.w.
2. Gdy a
2−9=0 ⇔ a=3 lub a=−3
sprawdzam dla a=3
| | 3+3 | | 6 | |
x= |
| = |
| licznik ≠ 0 i mianownik = 0 ⇒ równanie sprzeczne |
| | 32−9 | | 0 | |
sprawdzam dla a=−3
| | −3+3 | | 0 | |
x= |
| = |
| licznik = 0 i mianownik = 0 ⇒ równanie tożsamościowe |
| | 32−9 | | 0 | |
3 paź 01:59
Gustlik: Można też tak, choć to może bardziej poprawny zapis, ale mniej przejrzysty:
(a2−9)x=a+3
| | a+3 | |
1. Dla a2−9≠0 ⇔ a≠3 i a≠−3 − równanie oznaczone rozwiązanie x= |
| |
| | a2−9 | |
2. Dla a
2−9=0 ⇔ a=3 i a=−3
sprawdzam dla a=3
(3
2−9)x=3+3
0x=6
0=6 ⇒ równanie sprzeczne
sprawdzam dla a=−3
((−3)
2−9)x=−3+3
0x=0
0=0 ⇒ równanie tożsamościowe
Niemniej proponuję na brudno rozwiązywać wcześniejszą metodą, a na czysto tą drugą, a bo wynik
| | 0 | | liczba≠0 | |
|
| daje tożsamośc, a wynik |
| daje sprzeczność. Można sprawdzić poprawność |
| | 0 | | 0 | |
rozwiązania. Na maturze też na brudno robić tymi, jak to
Basia określiła "głupimi
symbolami" (brudnopis nie podlega ocenie), a na czysto tą drugą metodą.
3 paź 02:08