Zadanie
bezendu:
Dane jest równanie ze zmienną x i parametrem a: (2a
2−8)x+2−a=0
Wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których powyższe równanie jest:
a) oznaczone
b) sprzeczne
c) nieoznaczone
Mam takie coś jak na razie, proszę o jakieś wskazówki do dalszego rozwiązania
25 wrz 20:48
krystek: Wakazowka
a) gdy mianownik ≠0
b)gdy licznik≠0 i mianownik =0
c) gdy licznik=0 i mianownik=0
25 wrz 20:51
Eta:
dla a =2 −−−− nieoznaczone ( niesk, wiele rozwiązań ,bo licznik i mianownik
równocześnie się zerują
dla a≠ 2 i a≠ −2 −−− jedno rozwiązanie czyli równanie oznaczone
dla a= −2 −−− sprzeczne
25 wrz 20:52
bezendu:
Witaj
Eta 
sprzeczne dla a=−2 bo mianownik będzie zerem
Ale reszty nie rozumiem
25 wrz 20:58
bezendu:
A po drugie podałaś mi gotowe rozwiązania
25 wrz 21:00
Piotr 10: ax+b=0
a) oznaczone(jedno przecięcie się z osią OX)
gdy a≠0⋀ b∊R
b) sprzeczne(brak m0)
a=0 ⋀ b≠0
c) nieznaczone(wykres funkcji pokrywa się z osią OX)
a=0 ⋀ b=0
25 wrz 21:01
Eta:
Zobacz co napisała Ci
krystek

dla
krystek
25 wrz 21:01
Basia:
zaczynaj od rozpatrzenia współczynnika przy x a nie od
bezprawnego dzielenia
2a
2 − 8 = 0 /:2
a
2 − 4 = 0
(a−2)(a+2) = 0
a=2 lub a= −2
1. a=2
podstawiamy
0*x+2−2 = 0
0=0
tożsamość; nieskończenie wiele rozwiązań
2. a= −2
podstawiamy
0*x + 2 − (2) = 0
4 = 0
sprzeczność; nie ma rozwiązania
3. a≠2 i a≠ −2
dopiero teraz wolno Ci podzielić
| | a−2 | | a−2 | | 1 | |
x = |
| = |
| = |
| |
| | 2(a2−4) | | 2(a−2)(a+2) | | 2(a+2) | |
jedno rozwiązanie
25 wrz 21:03
bezendu:
Bardzo dziękuję
25 wrz 21:05
Trivial: Za bezprawie jest kryminał!
25 wrz 21:07
Basia: dla
bezendu jest amnestia
25 wrz 21:16
Eta:
A co to jest "amnestia" ?
25 wrz 21:23
Basia: wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
25 wrz 21:25
Eta:

dla
Basi lub zamiana na " f... i"
25 wrz 21:31
Basia: jak miło
25 wrz 21:51
bezendu:
frytki
25 wrz 21:53
Basia: bez piwa ?
25 wrz 22:15
bezendu:
Może być i z piwem
25 wrz 22:15
Basia: no to
25 wrz 22:23
bezendu:
25 wrz 22:25
Basia: a dowód osobisty już jest ?
25 wrz 22:31
bezendu:
W 2014 ''dwudziestolatki''
25 wrz 22:34
asdf: bezendu, zadanie:
x3 − 103x + 300 = 0
25 wrz 22:51
bezendu:
Da się to jakoś sprytnie pogrupować

ale pierwiastków to tutaj nie widzę
25 wrz 22:55
asdf: są 2 całkowite
25 wrz 22:58
ZKS:
Wzorami Cardano.
25 wrz 22:58
asdf: sorry, x2 − 103x + 300 = 0
taki tam szczegół
25 wrz 22:59
Saizou : adsf chyba coś ci się pomyliło, bo nie ma pierwiastków całkowitych
25 wrz 23:00
bezendu:
x2−103x+300=0
x2−100x−3x+300=0
x(x−100)−3(x−100)=0
(x−100)(x−3)=0
x=100 x=3
25 wrz 23:01
ZKS:
Te 103 aż się o coś prosi.
25 wrz 23:02
asdf: to łap kolejne:
3x < √x2 + 8
25 wrz 23:04
bezendu:
x2+8≥0 D=R
9x2<x2+8
9x2−x2<8
8x2<8 /8
x2<1
x2−1<0
(x−1)(x+1)<0
x∊(−∞,−1)∪(1,∞)
25 wrz 23:07
ZKS:
Taki błąd. Wielbłąd.
25 wrz 23:08
asdf: Z innej beczki:
Dla których liczb naturalnych n podany wzór jest poprawnym wzorem na sumę n−wyrazowego ciągu
arytmetycznego a
1,a
2,...,a
n ?
| | a7 + a8 + a12 | |
a) Sn = |
| * n |
| | 3 | |
| | a7 + a8 + an | |
c) Sn = |
| * n |
| | 3 | |
| | a4 + a7 + an−9 + an | |
d) Sn = |
| * n |
| | 4 | |
25 wrz 23:08
Piotr 10: Nie można podnieść do kwadratu chyba bo lewa strona nie wiadomo czy jest dodatnia
25 wrz 23:08
ICSP: asdf łap zadanie ode mnie:
Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie :
a2 = b2 + 2034
25 wrz 23:10
asdf: a
2 − b
2 = 2034
(a−b)(a+b)=2034
zaraz coś znajde!

przez 3 sie dzieli na bank

P.S
Po meczu.
25 wrz 23:11
Piotr 10: asdf jaki mecz oglądasz ?
25 wrz 23:12
Basia:
no to podstaw x=0 i zobacz czy spełnia Twoją nierówność
spełnia; więc jest źle
a źle jest dlatego, że 3x niekoniecznie jest nieujemne
rozważasz dwa przypadki:
1.
3x≤0 ⇔ x≤0
3x (niedodatnie) < √x2+8, który jest dodatni
x∊(−∞;0>
2.
3x>0 ⇔ x>0
i dopiero przy założeniu, że obie strony nieujemne możesz podnosić obustronnie do kwadratu
9x2 < x2+8
8x2 < 8
x2 < 1 i x>0
x∊(0;1)
odp: x∊(−∞,0>∪(0,1) = (−∞;1)
25 wrz 23:13
asdf: Real gra
25 wrz 23:14
Basia:
a
2−b
2 = 2034
(a−b)(a+b) = 2034
2034 = 2*1017 = 2*9*113
wg mnie nie ma rozwiązania w całkowitych
w rozkładzie 2034 jest tylko jedna liczba parzysta
2034 = (a+b)(a−b) = parzysta*nieparzysta (jakby nie kombinował)
no to musiałoby być
a+b = parzysta
a−b = nieparzysta (lub na odwrót; ni ma znaczenia)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a = nieparzysta
a to jest niemożliwe jeżeli a∊C
ale może się mylę ? kiepsko mi się dzisiaj myśli
25 wrz 23:28
ICSP: Oczywiście że to równanie jest sprzeczne
25 wrz 23:30
ICSP: Jednak udowodnienie tego zostawiamy już
asdf
25 wrz 23:30
asdf:
D2034 = {1, 2, 3, 6, 9, 18, 113, 226, 339, 678, 1017, 2034}
25 wrz 23:31
ICSP: Troszkę dużo opcji
25 wrz 23:33
asdf: mało, bo za duza przepasc jest miedzy 19, a 113, a 113 * 226 to juz za duzo, bede po meczu.
25 wrz 23:36
5-latek: Basiu mi tez dzisiaj sie kiepsko mysli
25 wrz 23:42
Mila:
Dla
ASDF ciągi
a)
| | a1+6r +a1+7r+a1+11r | |
Sn= |
| *n |
| | 3 | |
| | 3a1+24r | |
Sn= |
| *n=(a1+8r)*n=a9*n⇔ |
| | 3 | |
n=2*8+1=17
Suma n wyrazów ciągu arytmetycznego
S
n=n*a
n+12 dla n nieparzystego.
można napisać równanie
W dalszych przykładach może się trafić parzysta liczba wyrazów. To masz wzór:
26 wrz 00:04
asdf: Dla mnie − to znaczy rozwiazac, czy rozwiązanie?
26 wrz 00:14
ICSP: Masz pokazać że to równanie jest sprzeczne.
Czy zrobisz to w jednej linijce czy w 30 linijkach nie robi większej różnicy
26 wrz 00:15
asdf: ten mój najbardziej leniwy dowod nie wystarcza?
26 wrz 00:18
ICSP: Nie
26 wrz 00:20
Gustlik: Basiu, tylko na gotowym wzorku lepiej widać i lepiej się odczytuje z takiego czegoś:
niż z takiego czegoś:
(2a2−8)x=a−2
1) Jezeli mianownik≠0 ⇔ 2(a−2)(a+2)≠0⇔a≠2 i a≠−2 ⇔ równanie oznaczone
2) Jeżeli mianownik=0 ⇔ a=2 lub a=−2
Badam dla a=2:
| | 2−2 | | 0 | |
x= |
| = |
| ⇒ tożsamość |
| | 2(2−2)(2+2) | | 0 | |
Badam dla a=−2:
| | −2−2 | | −4 | |
x= |
| = |
| ⇒ sprzeczność. |
| | 2(−2−2)(−2+2) | | 0 | |
| | 0 | | liczba≠0 | |
Gdy mamy |
| to jest tożsamość, a gdy mamy |
| to jest sprzeczność. |
| | 0 | | 0 | |
Tak jest przejrzyściej i uczniowie to lepiej widzą.
26 wrz 02:01
Basia: | | 0 | |
za napisanie czegoś takiego jak |
| stawiam wielką jedynkę |
| | 0 | |
26 wrz 12:26
alfa:
Gustlik nie stawia na myślenie, a proponuje stosować schematy dające dobry wynik, ale
w sposób bezmyślny. Ktoś wyznaczający (specjalnie nie używam sformułowania "rozwiązujący")
odpowiedź bierze schemacik i ma wynik. Nie na tym polega edukacja.
26 wrz 12:41
5-latek: A ja sie w tym momencie zgadzam z
Gustlikiem
Niech pokazuje jak najwiecej schematow . Zdolniejsi ucznowie inne metody zrozumia na kolkach i
innych zajeciach a p

zostali zdadza mature rozwiazujac wlasnie schematami . Przyjrzj sie
dokladnie zadaniom z matury z poprzednich lat . czy nie sa dane zadania do rozwiazania
schematami?
26 wrz 12:49
5-latek: A tak miedzy nami . na myslenie to juz dawno MEN nie stawia
26 wrz 12:50
Basia: za dzielenie bez odpowiednich założeń też stawiam wielką jedynkę
bo właśnie to jest dowodem bezmyślności
26 wrz 13:09
5-latek: Witam
Basiu . Nie chce tutaj prowadzic dyskusji na temat dzisiejszej edukacji . Zostawmy
to .
Toz e akuraenie tu nie napisal zalozen to moze kwestia szybkiego pisania czy inna . Zdarza sie
kazdemu . Mysle ze w szkole tak samo jak TY czy
Gustlik bardzo tego pilnujecie . Nie
jestem jego adwokatem ale nie mozna tak naskawiwac jak alfa na
Gustlika czy ostatnio
xxx na
PW .
Zaden z nich nie pokazal tak jak Ty alternatywnej metody tylko sie wymadrzaja . To mnie
wlasnie denerwuje
TY wlasnie tym sie roznisz od nich i masz prawo sie spierac z z nim . A oni ? NIe

.
POzdrawiam

. Zycze milego dnia .
26 wrz 13:24
Gustlik: Basiu, a ja stawiam wielka jedynkę tym, którzy negują jakikolwiek poprawny sposób i
zmuszaja uczniów do trudnych metod. Ten "mój" sposób jest przejrzysty, a Twój z całym
szacunkiem niestety nie. Pozdrawiam.
5−latek pozdrawiam. Ja uczę krótkich sposobów, bo pozwala to z lepszym wynikiem zdać
maturę, a dla mniej zdolnych to czasem jest zdać albo nie zdać. Krótki sposób to krótki czas
rozwiązywania zadań, a co za tym idzie − więcej zadań rozwiązanych na maturze i lepszy wynik.
27 wrz 02:19
Gustlik: Zresztą Basiu moj sposób to ten sam co Ety, tylko bardziej obrazowo napisany.
27 wrz 02:33
Trivial:
Gustlik, równie dobrze Twoja metoda jest trudna, gdyż "uczeń" widząc takie wyrażenie
może odruchowo chcieć je skrócić do
co zresztą
bezendu zrobił, a tutaj dla a = 2 nie dzieje się już nic specjalnego.
27 wrz 11:50
bezendu: Cześć Trivial
A czemu po ustaleniu dziedziny na początku nie mogę tego skrócić ?
27 wrz 11:52
Trivial:
Jakiej dziedziny? Przecież można wstawić dowolne
a do tego równania.

Co najwyżej możesz
dodać założenie a
2−4 ≠ 0 przed podzieleniem i rozpatrzeć ten przypadek osobno. (sposób
Basi)
Sposób
Gustlika to trochę nadużycie notacji, czyli nie jest to do końca matematycznie
poprawne, ale jeżeli wiesz co robisz to w niczym nie przeszkadza.
27 wrz 12:00
pigor: ... Dane jest równanie ze zmienną x i parametrem a :
(2a2−8)x+2−a=0 .
Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których powyższe równanie jest :
a) oznaczone b) sprzeczne c) nieoznaczone .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., no to może jeszcze jeden ...

"mój" sposób na
to zadanie :
(2a2−8)x+2−a=0 ⇔ 2(x
2−4)x+2−a= 0 ⇔ 2(a−2)(a+2)x+1(a−2)= 0 ⇔
⇔ (a−2) [2(a+2)x+1]= 0 ⇔
a−2=0 lub 2(a+2)x+1=0 , zatem
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
a= 2 i x∊R − równanie
nieoznaczone (ma
∞ wiele rozwiązań) ;
lub
b)
a= −2 i 1=0 − równanie
sprzeczne (ma 0 rozwiązań) ;
a)
a≠ −2 i 2(a+2)x= −1 − równanie
oznaczone (ma dokładnie jedno
| | −1 | |
rozwiązanie dane wzorem x= |
| ). ...  |
| | 2(a+2) | |
27 wrz 12:39
Basia:
@ 5−latek
Matematyka w szkole i na maturze jest także, jeżeli nie przede wszystkim, po to by nauczyć
logicznego myślenia.
Umiejętność logicznego myślenia jest potrzebna nie tylko matematykom, informatykom i innym
ścisłowcom, ale także lekarzom (do postawiania prawidłowej diagnozy i zaordynowanie leków,
które nie kolidują z innymi schorzeniami), nauczycielom obojętnie jakiego przedmiotu,
logistykom, ekonomistom i nawet facetowi, który ma mi skopać ogródek, bo jeżeli myśli
logicznie to i lepiej to zrobi, i mniej się natyra, o fryzjerze i kosmetyczce nie wspominając.
Czyli właściwie wszystkim.
Dlatego tępię i tępić będę bezmyślne wciskanie młodzieży schematów, bo tego, jeżeli
wystarczy mi cierpliwości, to i małpiszona albo jakiegoś inteligentnego szczurka mogę nauczyć.
27 wrz 16:07
Gustlik: No właśnie, Basiu, ja po to podaje krótkie metody, żeby uczeń robił logicznie i mniej stę
natyrał, tak jak ten robotnik w ogrodzie. Na maturze to zaprocentuje lepszym wynikiem, bo im
szybciej się rozwiązuje zadania, tym więcej się ich rozwiąże, a co za tym idzie − zdobędzie
się więcej punktów, dla słabszych to może oznaczać "zdać albo nie zdać − oto jest pytanie".
Jak słaby uczeń będzie robił szkolną okrężną metodą, to moze nawet nie zdać matury, bo nie
dość że nie zdąży zrobić zadań, to jeszcze narobi błędów i na tym dodatkowo straci sporo
punktów. Rozwiązując szybką i przejrzystą metodą zrobi zadania szybciej i mniej błędów
popełni, a to przełoży się na dodatkowe punkty. Im krótsza droga, tym trudniej zbłądzić.
27 wrz 22:27
Basia: Podawaj, to jest mile widziane.
| | 0 | | −2 | |
Daruj sobie jednak ułamki postaci |
| ; |
| itp. |
| | 0 | | 0 | |
Bo to już nie tylko z logiką, ale i z matematyką nie ma nic wspólnego.
Chciałabym zobaczyć
jednego egzaminatora CKE, który za te śliczne ułamki
nie rąbnie
0 punktów. Z marszu.
27 wrz 22:33
Gustlik: Basiu Można napisać np. tak:
| | a−2 | |
x= |
| gdy a≠2 i a≠−2 i wtedy mozna bezkarnie podzielić, |
| | 2(a−2)(a+2) | |
i teraz opisujemy :
1. Dla a≠2 i a≠−2 1 rozwiązanie j.w.,
| | 2−2 | | 0 | |
2. Dla a=2 mamy x= |
| = |
| licznik i mianownik jednocześnie = 0, więc mamy |
| | 2(2−2)(2+2) | | 0 | |
tożsamość,
| | −2−2 | | −4 | |
3. Dla a=−2 mamy x= |
| = |
| licznik ≠0, a mianownik =o mamy sprzeczność |
| | 2(−2−2)(−2+2) | | 0 | |
Dałem opis jak
Eta, tylko zobrazowałem, co dzieje się w "krytycznych" sytuacjach, bo wtedy
uczeń lepiej widzi.
Myślę, że tego żaden egzaminator nie uwali.
27 wrz 22:50
Basia: a skąd ten Twój uczeń ma wiedzieć, że jak licznik i mianownik = 0 to jest tożsamość
a jak licznik≠0 i mianownik = 0 to sprzeczność ?
może to jednak z czegoś wynika ? i może ktoś kto się uczy matematyki na poziomie
rozszerzonym powinien wiedzieć skąd ?
bo bezendu właśnie tego ani rusz nie wiedział
poza tym wtłocz temu swojemu uczniowi do biednej łepetyny jeszcze jeden schemacik
"tak wolno przy równaniu, ale przy nierówności już nie"
ogłupisz biedaka do ostateczności
27 wrz 23:00
Gustlik: Basiu zasada jest prosta, może zapis nie jest matematyczny, ale na pewno obrazowy:
| | 0 | |
0x=0 ⇒ x= |
| ⇒ tożsamość, |
| | 0 | |
| | −4 | |
0x=−4 ⇒ x= |
| ⇒ dzielenie przez 0 ⇒ sprzeczność |
| | 0 | |
Naprawdę uczniowie lepiej to widzą na tych ułamkach, niż analizując, co dzieje się po lewej i
po prawej stronie.
27 wrz 23:05
Basia: jeszcze jeden schemacik dla zdolnych małpek
tylko wytłumacz jeszcze małpce, że jak będzie
mx < m(m+1)
to już jej przez to m ani rusz dzielić bez rozpatrywania przypadków nie wolno
jak zdolna to może i te znaczki odróżni
a nawiasem mówiąc za podzielenie przez wyrażenie z parametrem bez zastrzeżenia, że robimy to ⇔
wyrażenie jest ≠0 odejmuje się punkty "z automatu"; czy się chce czy nie
27 wrz 23:09
Gustlik: Basiu, przecież napisałem założenia.
Natomiast to można wytłumaczyć w następujący sposób:
mx<m(m+1) /:m, m>0
dla m<0
Trzeba tylko podkreślić, że tamta metoda jest do RÓWNAŃ, a nie do nierówności, żeby uczeń to
odróżniał.
Poza tym jakoś nie spotkałem się z zadaniami na nierówności liniowe z parametrem, tylko na
kwadratowe.
29 wrz 23:04
bezendu:
Post już dawno nie aktualny, a dyskusja nadal trwa
29 wrz 23:08
Basia: ubiegłoroczna klasa pierwsza; poziom rozszerzony; matura 2015
czy przedział <2;+∞) może być zbiorem rozwiązań nierówności
p2x − 16 < px
takie zadania dzieci robiły i robią; nie jesteś na bieżąco
(a i tak je ułatwiłam; bo nie pamiętam początku
29 wrz 23:11
pigor: ...

nie może być, a o równaniu kwadratowym (tu zmiennej p)
uczniowie wcale nie muszą cokolwiek wiedzieć . ...
29 wrz 23:46
Basia: równania kwadratowe niezupełne już w gimnazjum się teraz rozwiązuje
pigorku
2 paź 23:20
Basia: a dokładnie to ona taka:
p
2x + 1 < x +p
wzory skróconego mnożenia to druga gimnazjalna
2 paź 23:23
Basia: i nie jest tu potrzebna żadna wiedza o funkcji kwadratowej tylko o znaku iloczynu
i rachunku zdań, który też był przerobiony
na tym jest oparte algebraiczne rozwiązanie
bardziej pracochłonne niż obrazkowe
p
2−1 = (p−1)(p+1) II gimnazjalna
(p−1)(p+1) = 0 ⇔ p−1=0 ∨ p+1=0
(p−1)(p+1)>0 ⇔ [ p−1>0 ∧ p+1>0 ] ∨ [p−1<0 ∧ p+1<0]
(p−1)(p+1)<0 ⇔ [ p−1>0 ∧ p+1<0 ] ∨ [p−1<0 ∧ p+1>0]
pracochłonne, ale są szkoły, w których się tak uczy
i słusznie, bo się uczy myśleć
2 paź 23:32
Saizou : jak spór klasyków z romantykami
2 paź 23:33
2 paź 23:43
Basia: w schematach oceniania mówi się o tych rysunkach, bo do tej pory praktycznie nie było w
szkołach logiki, nie można więc było wymagać od uczniów tej metody rozwiązania
(i nadal nie można, bo to nie jest obowiązkowe)
nie sądzę jednak, żeby jakikolwiek egzaminator nie uznał poprawnego algebraicznego rozwiązania
opartego na rachunku zdań
teraz jeżeli nauczyciel chce ma czas na pokazanie tych mechanizmów logicznych i są szkoły, w
których się to robi
co nie zmienia faktu, że metoda rysunkowa jest skuteczna i
szybsza
2 paź 23:55
pigor: ..., chciałbym, aby tę nierówność
p2x+1≤ x+p rozwiązywano
np. tak :
p2x+1≤ x+p ⇔ p
2x−x−p+1≤ 0 ⇔ x(p−1)(p+1)−1(p−1)≤ 0 ⇔
⇔ (p−1) [x(p+1)−1]≤0 ⇔ (p−1≤0 ⋀ x(p+1)−1≥0) ∨ (p−1≥0 ∧ x(p+1)−1≤0) ⇔
⇔ (p≤ 1 ⋀ x(p+1) ≥1) ∨ (p ≥1 ∧ x(p+1)≤ 1) ⇔
| | 1 | | 1 | |
⇔ (p< −1 ∧ x≤ |
| ) ∨ (p=−1 ∧ x∊∅) ∨ (p >−1 ⋀ x ≥ |
| ) ⇔ |
| | p+1 | | p+1 | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ (p< −1 ∧ x≤ |
| ) ∨ (p >−1 ⋀ x ≥ |
| ) |
| | p+1 | | p+1 | |
a wtedy na pytanie :
czy przedział [2;+∞) może być zbiorem rozwiązań tej nierówności 
,
| | 1 | |
wystarczy rozwiązać równanie |
| = 2 ⇔ p+1= 12 ⇔ p= −12 |
| | p+1 | |
odp. Tak, przedział
[2;+∞) może być zbiorem rozwiązań danej
nierówności
p2x+1≤ x+p , gdy tylko
p= −12 . ...
3 paź 01:23