funkcje
Kasia: Funkcja f każdej liczbie naturalnej przyporządkowuje sumę jej cyfr
a)podaj zbiór wartości funkcji f
b)czy funkcja jest monotoniczna
c)wypisz wartości dla ktorych funkcja wynosi 6
2 paź 21:36
Kostek:
a)ZW=<1,∞)
b) pomyśl
c) x={15,51,24,43,33}
2 paź 21:39
Basia:
ad.c wszystkie ? życia nie starczy
poza tym funkcja nic nie wynosi
wypisz argumenty, dla których wartość funkcji wynosi 6
ale tak jak napisałam życia nie starczy
2 paź 21:40
Basia: a dlaczego nie
111111
1111110
11111100
i tak dalej
gdzie tam jest napisane, że one dwucyfrowe ?
a jak dwucyfrowe to ZW = {1,2,....,18}
a poza tym Kostek jaki przedział ?
kiedyż to suma cyfr będzie równa np. 1,25 albo 1223 ?
2 paź 21:43
5-latek: Basiu tylko niedawno bylo to dla liczb naturalnych dwucyfrowych i chciala zeby jej
napisac tak zeby nauczycieklka to uznala .
2 paź 21:43
Kostek:
ZW<1,∞) taki przedział
2 paź 21:44
2 paź 21:45
Kostek:
Czyli jednak miałem rację

i życia starczy
2 paź 21:45
Basia: no to nich będą dwucyfrowe
i tak jest źle
(a) ZW = {1,2,3,...,18}
(b) ma pomyśleć
(c) = {15,24; 33; 42; 51; 60}
2 paź 21:46
Basia:
Kostek
ZW = <1;+
∞)

32; 100 ∊ <1;+
∞)
to znajdź mi te liczby dwucyfrowe, dla których suma cyfr =
32 lub 100
2 paź 21:48
Kostek:
A no tak zbiór wartości dla dwucyfrowych podałem zły
2 paź 21:48
Basia: i liczbę 60 zgubiłeś
2 paź 21:48
Kostek:
oj tam oj tam
2 paź 21:49
Kasia: Bardzo przepraszam,po prostu źle przepisałam polecenia i wywołałam zamęt. W b) wydaje mi się,że
nie jest to monotoniczne,bo np:29 = 2+9=11 oraz 41 = 4+1=5 61= 6+1=7 czyli nie
jest to funkcja stała,rosnąca ani malejąca. Dobrze?
2 paź 22:53