Funkcje
Kasia: Funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przygotowuje sumę cyfr:
a)podaj zbiór wartości funkcji f
b)czy dana funkcja jest monotoniczna?
c)podaj wszystkie argumenty,dla których wartość wynosi 6
Wydaje mi się,że ZWf⊂<1;18> ,ale jak to zapisać,aby na np. kartkówce naucycielka uznała to za
dobry zapis?
b)funkcja nie jest monotoniczna,bo nie jest rosnąca,malejąca,stała,nierosnąca i niemalejąca
np.
19 = 1+9=10
51= 5+1=6
dla różnych wartości przyjmuje różne sumy
c)są to liczby,których suma cyfr to 6,więc 51,60,15
Czy ktoś mógłby mi to zapisać tak,jak powinno to być na sprawdzianie,bo ja to robie na chłopski
rozum,a tak nie wolno
2 paź 19:05