oblicz potęgi
Karola: Jestem w gimnazjum, proszę niech ktoś mi te zadanie dobrze wytłumaczy:
27x37:65
−123 x −124 x 27
2 paź 20:00
Basia: ten x to ma być "razy" zapewne
2
7*3
7:6
5 = (2*3)
7:6
5 = 6
7:6
5 = 6
7−5 = 6
2 = 36
a drugie napisz porządnie; użyj nawiasów
| | 13 | |
co innego oznacza zapis: − |
| , co innego −(12)3 i tak dalej |
| | 2 | |
2 paź 20:03
5-latek: https://matematykaszkolna.pl/strona/186.html przede wszyskim zapoznaj sie z tym tutaj . Bez tego nie ruszysz .
2
7*3
7:6
5 . mala uwaga . Znak mnozenia zapisuj tak * taki symbol (x) oznacza cos innego .
Pozniej sie dowiesz co

wzor a
n*b
n=(a*b)
n u nas 2
7*3
7=(2*3)
7=6
7
| | 67 | |
Teraz |
| = mamy podstawy poteg jednakowe u nas wynosza 6 ale sa inne wykladniki poteg |
| | 65 | |
u nas wynosza odpowiednio 7 i 5 . Masz nastepny wzor 8 od gory w tym linku
Zobacz ze przy dzieleniu jesli mamy jednakowe podstawy poteg a inne wykladniki to wykladniki
| | 67 | |
odejmujemy czyli |
| =67−5= 62= policz |
| | 65 | |
Drugi przepisany dobrze?
2 paź 20:16
Karola: −(12)3 * −(12)4 * 27
2 paź 20:19
Karola: ten pierwszy przykłąd rozumiem a z ułamkami też tak działa? czy muszę je zamienić na całkowite
liczby?
2 paź 20:32
5-latek: | | 1 | | 1 | |
−( |
| )3=− |
| jest wzor na to jak sie poteguje ulamki i wykldnik jest licba calkowita |
| | 2 | | 8 | |
dodatnia
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
to − |
| *− |
| *27= |
| *27 teraz |
| = |
| bo 128 =27 wiec |
| | 8 | | 16 | | 128 | | 128 | | 27 | |
A tak miedzy nami to Ty
Karolciu chyba nie jestes juz w gimnazjum
2 paź 20:32
Basia: jest; dokładnie w drugiej gimnazjalnej
2 paź 20:34
5-latek: Popatrz na trzeci wzor od dolu w tym linku co podalem
2 paź 20:34
5-latek: To teraz ktora by to byla klasa podstawowki ?
2 paź 20:36
Karola: zgadza się, jestem w drugiej gimnazjum
2 paź 20:38
5-latek: No to ile rowna sie drugi przyklad ?
2 paź 20:41
Basia: tak; ósma podstawówki po naszemu
2 paź 20:43
Basia: z wykładnikiem ujemnym całkowitym też są w drugiej gimnazjalnej
2 paź 20:44
5-latek: dziekuje
Basiu o pozdrawiam
2 paź 20:45
5-latek: Nie znam Basiu teraz tych programow . Tak sie czesto zmieniaj ze trudno sie polapac w tym
.
Ponoc znowu jakas zmiana byla ,
2 paź 20:47
Karola: po odjęciu wykładników i podzieleniu wyszło mi −1
2 paź 20:49
Karola: dziękuję za pomoc, w szkole pytają tylko tych co robią szybko zadania a tych co wolniej
rozumieją omijają "bo szkoda czasu, a materiału dużo" a później mam wielkie braki
2 paź 20:51
Basia: owszem, w średnich w tamtym roku, zasadniczo w programie rozszerzonym
a w gimnazjum od trzech lat jakoś nie zauważyłam, ale to nie dowód
też pozdrawiam
2 paź 20:52
5-latek: | | 5 | |
Wyszlo 1 bo to jest to samo jakbys podzielila np |
| =1 |
| | 5 | |
| | 27 | |
a ze wzoru na dzielenie to |
| =27−7=20=1 bo kazda liczba podniesiona do potegi |
| | 27 | |
zerowej =1 no chyba ze omylkowo wpisalas −1 zamiast 1 .
2 paź 20:55