Rozwiaz nierownosc
Imposible: Rozwiaz nierownosc:
−(x−3)
2+2<0
na dwa sposoby prosze
2 paź 18:50
Imposible: prosze
2 paź 18:51
Imposible: pomocy
2 paź 18:54
2 paź 18:55
Imposible: ale ja potrzebuje z uzyciem wzoru skroconego mnozenia
2 paź 18:56
Bizon:
2−(x−3)2<0
[√2−(x−3)][√2+x−3]<0
(x−√2−3)(x−3+√2)>0
... i określaj
2 paź 18:57
ZKS:
Skorzystaj ze wzoru
a2 − b2 = (a + b)(a − b).
2 paź 18:57
Imposible: bizon − pomocne ale nie wiem co dalej

robilam podobne ale byly latwiejsze a tu jest ten −
przed nawiasem
2 paź 18:58
Imposible: ?
2 paź 19:00
Imposible: ZKS ale ktore jest a a ktore b?
a to chyba (x−3) ale b?
2 paź 19:02
Imposible: prosze o pomoc musze juz gasic komputer
2 paź 19:03
Zeza: −(x−3)
2+2<0
−(x
2−6x+9)+2<0
−x
2+6x−9+2<0
−x
2+6x−7<0
liczymy Δ=b
2−4ac
Δ=6
2−4*(−1)*(−7)=36−28=8
√Δ=
√8
x
1=−b−
√Δ/2a
x
2=−b+
√Δ/2a
Zaznaczasz na osi i zapisujesz przedziałem
2 paź 19:06
ZKS:
Najpierw tę nierówność pomnóż przez −1.
2 paź 19:07